TNO

Hoofddorp, dinsdag 25 september 2007

Echtscheiding leidt tot hoger ziekteverzuim

Een echtscheiding leidt tot een hoger ziekteverzuim op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van TNO voor SEP!, een onderdeel van United Single Parents BV. Voor het onderzoek werden gegevens over Nederlands ziekteverzuim van 2,8 miljoen werknemers gecombineerd met gegevens van het CBS. Het is voor het eerst dat er een rechtstreeks verband wordt aangetoond tussen ziekteverzuim en echtscheiding.

Uit het onderzoek blijkt verder dat in het jaar van de scheiding het verzuim het hoogst is. In de jaren na de scheiding daalt het ziekteverzuim weer naar het niveau van voor de echtscheiding. Waarschijnlijk hangt het hogere ziekteverzuim samen met de echtscheiding als 'life-event' en de stress die daar veelal mee gepaard gaat. Vergeleken met mannen vertonen vrouwen gemiddeld een hoger ziekteverzuim.

Innovatievoucher MKB

TNO voerde dit onderzoek uit voor SEP! met behulp van een innovatievoucher. MKB-ondernemers kunnen hiermee bij kennisinstellingen als TNO een vraag neerleggen om hun bestaande product, productieproces of dienst te verbeteren. Hiervoor is een subsidie beschikbaar.

Meer informatie over dit onderzoek is op te vragen bij TNO, Jan Besseling. Polarisavenue 151
2132 JJ Hoofddorp T 023 554 93 93