SP Groningen


Wat kost jouw studie?

25-09-2007 * ROOD, jong in de SP, is een grootscheeps onderzoek begonnen naar de studiekosten die studenten maken. Het gaat hierbij om de kosten naast de peperdure kamers en torenhoge collegegelden. Na de vaste lasten volgen nog aan te schaffen boeken, computerprogramma's en printkaarten.

Studenten maken vaak extra kosten voor een internetverbinding, verplichte excursies en eventueel zelfs de kosten rondom een stage. ROOD heeft het donkerbruin vermoeden dat deze kosten vele malen hoger zijn dan de ruimte die de studiefinanciering er voor biedt. Daarom vraagt ROOD Groningen studenten hoeveel extra kosten ze kwijt zijn aan hun studie.

Op het Zernikecomplex heeft ROOD een succesvolle start gemaakt met het onderzoek. Meer dan 50 studenten vulden enthousiast de mini-enquête in en er waren al veel geluiden te horen over te hoge uitgaven. De kosten gingen in van alles zitten: dure boeken, een nieuwe laptop en een excursie van ¤200 zijn een paar voorbeelden van wat ROOD ter ore kwam.

Aankomende maandag is ROOD te vinden op de faculteit voor gedrags- en maatschappijwetenschappen en volgende week woensdag kunnen studenten van de Pabo hun ei kwijt. Studenten kunnen hun kosten ook online doorgeven, via www.sp.nl/studiekosten.