Gemeente Zaltbommel


College Zaltbommel: We liggen op koers 25 september 2007 Uitvoering programma Bruggen bouwen in de Samenleving loopt goed 25 september 2007
Externe veiligheidsvisie vastgesteld 25 september 2007 Termijn teruggaaf belastingen verkort 4 september 2007 Raad beslist over krediet herstel stadsmuur 4 september 2007 Meer subsidie Maarten van Rossummuseum 4 september 2007 Verhoging budget voor Wmo 28 augustus 2007
Zienswijze plannen stadhuis ongegrond 28 augustus 2007 College Zaltbommel: We liggen op koers

Met een tussentijdse rapportage laat het college weten dat het goed is gesteld met de uitvoering van de programmabegroting 2007. Bijna 90% van alle overeengekomen zaken zijn in uitvoering genomen. Financieel is sprake van een (gematigd) positief beeld, zeker in meerjarenperspectief. Wel laat 2007 nog een tekort zien maar dat is een gevolg van incidentele tegenvallers.

In de Bestuursrapportage informeert het college tussentijds over de voortgang van de programmabegroting. Hierin wordt zowel financieel als inhoudelijk een beeld geschetst. De belangrijkste financiële afwijkingen worden aangegeven en kort toegelicht.

Volgens wethouder Adrie Bragt is het met de uitvoering van de programmabegroting goed gesteld . "We liggen op koers. Bijna 90 % van alle overeengekomen zaken zijn in uitvoering genomen. Natuurlijk zijn er knelpunten, maar dat is gelet op de omvang van het totale programma niet verwonderlijk."

Ook financieel is sprake van een (gematigd) positief beeld. Zeker indien het meerjarenperspectief in ogenschouw genomen wordt. Ten opzichte van de kadernota en conceptprogrammabegroting is er een lichte verbetering. Het jaar 2007 laat evenwel nog een tekort zien. Een tekort dat grotendeels op het conto van incidentele tegenvallers geschreven moet worden. Indien de gemeenteraad instemt met de Bestuursrapportage bedraagt het tekort bijna EUR 118.000,- voor het jaar 2007.

Verheugend vindt het college dat de organisatie er in geslaagd is om in betrekkelijk korte tijd de opgelegde personele taakstelling te realiseren. Een klus die het uiterste vergt. De formatie wordt immers met 10 fte teruggebracht en in financiële zin wordt voor bijna EUR 0,8 mln. structureel omgebogen. "Een niet geringe prestatie", aldus Adrie Bragt.
Geplaatst op: 25 september 2007
Uitvoering programma Bruggen bouwen in de Samenleving loopt goed

Het programma wordt uitgevoerd in het kader van het Kleine Stedenbeleid. Het Zaltbommelse programma is opgebouwd uit drie deelprogramma's: Jeugd en Jongeren, Integratie en Participatie en Wijkgerichte aanpak De Vergt. Na een eerdere tussenbalans laat het college met een voortgangsrapportage zien dat het goed gaat met de uitvoering.

Voor de uitvoering in de jaren 2006/2007 van het programma "Bruggen Bouwen in de Samenleving" krijgt de gemeente een provinciale subsidie van EUR 800.000,-. Zelf draagt de gemeente bijna 4,5 ton bij voor de uitvoering van het programma in het kader van het Kleine Stedenbeleid (KSB).

Deelprogramma's
Het Zaltbommelse programma Kleine Stedenbeleid is opgebouwd uit een drietal deelprogramma's: Jeugd en Jongeren, Integratie en Participatie en Wijkgerichte aanpak De Vergt. De activiteiten binnen deze programma's zijn onder andere gericht op opvoedingsondersteuning, bestrijding voortijdig schoolverlaten, verbetering jeugdzorgstructuren en aanpak jongerenproblematiek, vergroting integratie en participatie door verbetering Nederlandse taalvaardigheid en sociale activering en vergroting van de veiligheid en verbetering van de leefbaarheid in de wijk De Vergt.

Volgens wethouder Kees Zondag verloopt de uitvoering van het programma goed. "Het grootste deel van de geplande projecten is gestart, al dan niet na tussentijdse aanpassingen aan de zich ontwikkelende projectomgeving. Voor het overige deel zijn dusdanige voorbereidingen getroffen dat in de komende maanden alleen het vastleggen van prestatieafspraken en verdere (financiële) afhandeling resteert."

Volgende jaren
Voor de volgende jaren (2008-2011) wordt de samenwerking met de provincie voortgezet. Mede na een actieve lobby van de samenwerkende KSB-gemeenten heeft Provinciale Staten besloten het KSB-programma voor te zetten. Met de gemeenten Zaltbommel, Culemborg, Doesburg, Wageningen en Winterswijk worden contracten voor vier jaar afgesloten. Voor de gezamenlijke gemeenten is een bedrag van EUR 10 miljoen beschikbaar.
Geplaatst op: 25 september 2007
Externe veiligheidsvisie vastgesteld

Gemeente Zaltbommel heeft een externe veiligheidsvisie vastgesteld. In deze visie, die een aanvulling is op wettelijke kaders, staat onder andere dat vestiging van de meest risicovolle bedrijven alleen mogelijk is op de Wildeman in Zaltbommel. Voor de opgenomen actiepunten wordt nog een uitvoeringsprogramma opgesteld.

Regelgeving
Recente rampen door onveilige situaties, zoals de vuurwerkramp in Enschede, hebben een vernieuwing in gang gezet van het externe veiligheidsbeleid. Nieuwe regelgeving is gemaakt met als doel de risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld tot een aanvaardbaar minimum te beperken. De gemeenten hebben nog wel enige beleidsvrijheid om zelf te bepalen hoe zij bijvoorbeeld willen omgaan met de vergunningverlening voor risicobedrijven. Deze beleidsvrije ruimte wordt in de externe veiligheidsvisie ingevuld. De externe veiligheidsvisie is dus een aanvulling op de wettelijke kaders die voor externe veiligheid gelden en geen vervanging daarvan. "Deze beleidsvisie heeft geen wettelijke status, maar uitsluitend door zwaarwegende maatschappelijke belangen kan van de richtinggevende uitspraken in deze visie worden afgeweken", aldus burgemeester Van den Bosch

Keuzes
De externe veiligheidsvisie geeft aan waar ruimte moet zijn voor nieuwvestiging of uitbreiding van risicobedrijven en waar nieuwe risicobedrijven in principe worden uitgesloten. Zogenaamde Bevi-bedrijven (Besluit externe veiligheid inrichtingen), zoals LPG-tankstations en bedrijven met ammoniakkoelsinstallaties, mogen alleen op het zuidelijk deel van De Wildeman worden gevestigd. Elders in de gemeente is dat uitgesloten. Daarnaast geeft de externe veiligheidsvisie aan welke harde grenzen gelden bij nieuwe ontwikkelingen rondom risicobronnen en ontwikkeling van risicobedrijven. Kwetsbare objecten, zoals woningen, zijn in de directe nabijheid niet toelaatbaar. In de visie staan ook richtinggevende uitspraken over de toelaatbaarheid van beperkt kwetsbare objecten (gebouwen waarin doorgaans geen grote aantallen personen gedurende een groot gedeelte van de dag aanwezig zijn, zoals kleine bedrijfsgebouwen) in de directe nabijheid van risicobronnen.

Vervolg
Binnen zes maanden zal een uitvoeringsprogramma gereed zijn. Hierin wordt een concrete, realistische planning omtrent de verdere uitvoering van de in de externe veiligheidsvisie genoemde actiepunten opgenomen. De taken spelen zich af rond drie thema's: 1 Signaleren en inventariseren van risico's 2 Oplossen van knelpunten / scheppen van randvoorwaarden 3 Inbedden van extern veiligheidsbeleid in gemeentelijke producten.

Externe veiligheid
Bepaalde activiteiten brengen risico's op zware ongevallen met mogelijk grote gevolgen voor de omgeving met zich mee. Externe veiligheid richt zich op het beheersen van deze risico's. Het gaat daarbij om de productie, opslag en gebruik van gevaarlijke stoffen (bijvoorbeeld vuurwerk, LPG en munitie) en het transport over weg, water, spoor en door buisleidingen. Dergelijke activiteiten leggen beperkingen op aan de omgeving, doordat veiligheidsafstanden tussen risicovolle activiteiten en bijvoorbeeld woningen nodig zijn. Daarnaast is het rijksbeleid er op gericht de schaarse ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Het ruimtelijk beleid en het externe veiligheidsbeleid moeten dus goed op elkaar worden afgestemd. Geplaatst op: 25 september 2007