Vrije Universiteit Amsterdam

21 NY marathonlopers met een missie: het welzijn van kankerpatiënten Een welzijnsmeter in alle wachtruimtes voor patiënten met kanker

Hoogleraren, verpleegkundigen, onderzoekers, administratief medewerkers en relaties van VUmc Cancer Center Amsterdam lopen 4 november de Marathon van New York. Met deze marathonactie steunen zij de invoering van de Welzijnsmeter in de poliklinieken van VUmc en vragen zij aandacht voor het welzijn van kankerpatiënten. De welzijnsmeter bestaat uit 3 typen vragenlijsten over bijwerkingen, pijn en psychisch en sociaal welbevinden. Dit geautomatiseerde systeem geeft de arts een completer inzicht in de situatie van de individuele patiënt en betekent een grote stap voorwaarts in de behandeling van en in het leven met kanker.

VUmc Cancer Center Amsterdam heeft een innovatieve, eenvoudige en toegankelijke methode ontwikkeld om het welzijn van individuele patiënten te meten. Voorafgaand aan een consult, beantwoordt de patiënt via een touch screen systeem een digitale vragenlijst over zijn kwaliteit van leven. Deze informatie komt direct ter beschikking van de behandeld arts. Afhankelijk van de behoeften en specifieke omstandigheden van de patiënt kan de arts vervolgens het behandelplan aanpassen aan het fysieke en psychische welbevinden van de patiënt. Bijvoorbeeld door bepaalde vormen van ondersteunende therapieën aan te bieden. Manon Boddaert, arts palliatieve zorg: Eenderde van alle kankerpatiënten maakt een periode van depressie door. Het hoort erbij en blijft (daarom) vaak onbehandeld. Patiënten komen er uit zichzelf ook niet mee. Door de Welzijnsmeter komt deze problematiek wel aan de orde tijdens de behandeling.

Het systeem is in de hoofd-halsoncologie polikliniek al in gebruik en wordt als een grote verrijking gezien. Voor de invoering van deze Welzijnsmeter in alle poliklinieken zijn minimaal 28 touch screen computers, speciaal ontwikkelde software en een onderzoeker voor implementatie, uitvoering en evaluatie van het project noodzakelijk. De totale kosten voor dit project bedragen 330.000 euro. Hoogleraar KNO, Remco de Bree, de gangmaker van de New York Marathonlopers hoopt met de actie het benodigde bedrag bij elkaar te brengen: Je haalt meer uit de patiënt met dit systeem. Patiënten zeggen vaak gaat wel op de vraag of ze last hebben met slikken. De vragenlijst gaat in op de mate van last en dat levert soms een ander beeld op. Als we dat weten, kunnen we proberen daar wat aan te doen door bijvoorbeeld slikrevalidatie aan te bieden.