Vrouwen weten niets van afschaffing AOW partnertoeslag.

25/09/2007 12:00



FNV Vakcentrale



FNV Vrouwenbond en emancipatieadviesbureau Enova luiden de noodklok over het gebrek aan informatie onder vrouwen over de afschaffing van de AOW-partnertoeslag en eisen een informatiecampagne van de overheid.

'Een slimme meid is op haar pensioen voorbereid'.
Was dat maar waar! Want uit recent onderzoek blijkt, dat dit in Nederland een grote illusie is.

Maar 23% van de vrouwen tussen 47 en 57 jaar, de eerste groep die in 2015 wordt getroffen door het afschaffen van de AOW-partnertoeslag, weet dit. Dat betekent dat 77% van de vrouwen dus niet voorbereid zijn op het negatieve effect hiervan op het gezinsinkomen. Bij zwarte, migranten en vluchtelingenvrouwen is het nog slechter gesteld met de kennis.

Er bestaat een groot gat tussen wetgeving en de mate van emancipatie van vrouwen. Kennis van de eigen pensioensituatie is van belang om de juiste keuzes te maken, maar die kennis is er nauwelijks. Dit blijkt uit het afstudeeronderzoek van Pascal Meppelink van de faculteit bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen dat zij uitvoerde in opdracht van de FNV Vrouwenbond en Enova, emancipatieadviesbureau Drenthe. Het onderzoek werd verricht onder diverse groepen vrouwen met verschillende achtergronden.

Veel mensen weten nog niet, dat in 2015 de AOW-partnertoeslag geheel wordt afgeschaft. Vanaf dat jaar geldt, dat wanneer de jongste partner nog geen 65 jaar is en geen of weinig inkomen heeft, de gepensioneerde partner geen recht heeft op een partnertoeslag. In 2015 zal 29% van de huishoudens worden geconfronteerd met een achteruitgang van gemiddeld 27% t.o.v. de huidige regeling. Doordat veel vrouwen zich niet bezighouden met het pensioen valt er te verwachten dat dit tot onverwachte negatieve effecten zal leiden.

De afschaffing van de partnertoeslag is gebaseerd op de gedachte dat in het jaar 2015 vrouwen grotendeels economisch zelfstandig zullen zijn waardoor deze toeslag niet meer nodig is. Het emancipatieproces van vrouwen loopt echter achter bij de prognose waarop de afschaffing van de partnertoeslag is gebaseerd, afschaffing van de toeslag lijkt hierdoor veel te voorbarig. Ook betere informatieverstrekking over de afschaffing is van groot belang, want wie wel op de hoogte is en hiertoe de middelen heeft, kan nog stappen ondernemen om de financiële terugval op te vangen. Het is noodzakelijk vrouwen beter te informeren over het pensioen en hoe de keuzes die ze maken tijdens de levensloop hier verband mee houden.

De resultaten van het onderzoek zijn toegezonden aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van SVB, minister Donner en leden van de Tweede Kamer. Omdat de overheid tot nu toe in gebreke is gebleven, gaan de FNV Vrouwenbond en Enova in november om de tafel zitten met belangenorganisaties, pensioenfondsen, verzekeraars en de overheid om afspraken te maken over een brede voorlichtingscampagne.