Ingezonden persbericht


()
()

Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT

Utrecht, 25 september 2007

Zenuwslopende strijd om de titel jongerenvertegenwoordiger naar de VN

De afvalrace is begonnen

De afvalrace om de titel jongerenvertegenwoordiger is begonnen. De komende weken is het aan Marjolein, Jiska, Ingrid, Wouter, Elena en Sarah om zich zo bekend mogelijk te maken bij alle jongeren van Nederland en zoveel mogelijk stemmen te behalen. De winnaar wordt jongerenvertegenwoordiger naar de VN en spreekt binnenkort namens de jongeren van Nederland de VN toe. Zaterdag koos de jury uit 17 kandidaten de zes halve finalisten na een reeks spannende debatten over o.a. Afghanistan, Irak en het klimaat. In deze afvalrace werken ze toe naar de finale op 24 oktober tijdens de Nacht van de VN. De verkiezing wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad in samenwerking met NCDO.

And the winners are...
De zes kandidaten voeren in de komende drie weken één-tegen-één campagne, waarna de drie winnaars van de campagnestrijd op 24 oktober in de finale staan tijdens de Nacht van de VN. Campagne 1 t/m 7 oktober

- Marjolein de Ridder, 23 jaar, Leiden

- Jiska Jacobs, 21 jaar, Utrecht
Campagne 8 t/m 14 oktober

- Wouter Thiebou, 23 jaar, Wageningen

- Ingrid van Calker, 19 jaar, Maastricht
Campagne 15 t/m 21 oktober

- Sarah-Jane Koulen, 21 jaar, Middelburg

- Elena Saputo, 19 jaar, Utrecht

De nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN gaat als start in december 2007 naar de VN Kindertop +5 van de Verenigde Naties. Hier vertegenwoordigt hij/zij de stem van jong Nederland. Daarna spreekt hij/zij twee jaar lang op (inter)nationale bijeenkomsten over verschillende onderwerpen als gelijkheid, mensenrechten, armoede en onderwijs. Nederlandse jongeren krijgen zo een stem op internationaal niveau.

Voorronde

De afgelopen maanden kregen jongeren in Nederland de kans om zich kandidaat te stellen voor de functie van VN jongerenvertegenwoordiger. Uit vele aanmeldingen werden 17 jongeren geselecteerd voor het voorrondedebat. Afgelopen zaterdag 22 september debatteerden zij over verschillende onderwerpen op de internationale agenda. De kandidaten waren over het algemeen optimistisch over de daadkracht van de VN. Er werd bijvoorbeeld gepleit voor constructieve samenwerking vanuit de VN met alle strijdende partijen in het Midden-Oosten, bescherming van de Noordpool, het belichten van positieve resultaten door de VN in de pers en een ruim militair mandaat tijdens vredesmissies. De jury, onder leiding van ex-Tweede Kamerlid Farah Karimi, lette zowel op inhoudelijke kennis en consistentie als op presentatie en originaliteit.

Gezamenlijk initiatief

De verkiezing wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad in samenwerking met NCDO. De Nationale Jeugdraad is de landelijke koepel van jongerenorganisaties en wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. NCDO betrekt mensen in Nederland bij internationale samenwerking en ondersteunt hen met informatie, subsidie en adviezen. De millenniumdoelen zijn hierbij de leidraad voor alle activiteiten. ()
www.dewereldvandevn.nl en www.jeugdraad.nl
Noot voor redactie,