Gemeente Buren


Gemeente Buren staat er positiever voor
Gert Velthorst 3.JPG

De gemeente Buren heeft haar begroting gepresenteerd met een minder groot tekort dan in juni was voorzien. Ook meerjarig is er een positief saldo. Echter dit is alleen mogelijk als de bezuinigingen worden uitgevoerd zoals die in juni zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Doordat het tekort minder is dan was voorzien, wordt er bijna 400.000,- teruggestort in de algemene reserve. Doordat er geen ruimte is voor structureel nieuw beleid komt het college alleen met noodzakelijk wettelijk nieuw beleid. Tevens stelt het college voor om 100.000,- te reserveren voor co-financiering. De bedoeling is dat met dit geld subsidies binnengehaald worden ter investering in maatschappelijke doeleinden. Oftewel onze uitdaging is: hoeveel geld kunnen wij binnenhalen bij andere overheidsinstanties om onze maatschappelijke doelen te realiseren.

Wat is er nu anders dan voorgaande jaren?

Wethouder Velthorst: "Voorgaande jaren werd er nauwelijks gekeken naar de meerjaren- begroting. Met ontwikkelingen, zowel positief als negatief, werd onvoldoende rekening gehouden. Dit jaar hebben wij als college een andere aanpak gekozen. Strakkere financiële regels leidden er toe dat alle budgetten zijn doorgelicht en dat tevens is gekeken naar ontwikkelingen binnen die posten. Deze ontwikkelingen veroorzaakten veel verschuivingen. Nu kunnen we al zien dat 2010 een moeilijk jaar wordt. Dit komt hoofdzakelijk doordat er in dat jaar nieuwe scholen in Maurik komen. Doordat we veel woningen gaan bouwen, stijgen de kosten van onderhoud wegen. Nu al kunnen wij maatregelen nemen en kijken of beleidsaanpassingen noodzakelijk zijn."

Is dan Robuust Buren wel noodzakelijk?

Absoluut, we hebben het lek boven water maar de ombuigingen blijven nodig. De voorgenomen maatregelen moeten gewoon doorgaan. Anders maken we dezelfde fout als de afgelopen jaren. Toen hebben we incidentele positieve situaties doorgetrokken in een meerjarenbeleid en namen we de negatieve ontwikkelingen niet mee. Wij kunnen alleen in 2011 een sluitende begroting hebben als Robuust Buren ook uitgevoerd wordt. Doen we dat niet of niet volledig dan blijven we een negatief resultaat houden. En dit zal dan leiden tot meer toezicht van de provincie."

Is Buren nu uit de financiële zorgen?

Wethouder Velthorst: "Ja en nee. Als het gaat om inzicht in de financiën, dat zijn de donkere tijden voorbij. Echter de bezuinigingen moeten nog wel gerealiseerd worden. We zullen het moeten doen met het geld dat nu in de begroting zit. Meer geld is er niet. De raad moet keuzes maken ten aanzien van de besteding van dat geld in de komende jaren. Dit proces zal in de eerste helft van 2008 plaatsvinden.

Ook hebben we voor het eerst alle risicos in beeld gebracht en financieel vertaald. Voor het eerst hebben we een risicorapportage. Wij zijn in staat om alle risicos die we op dit moment kunnen inschatten (worst case), financieel in te dekken. Kortom, meer zicht op de risicos en budgetten. Dit geeft vertrouwen dat Buren op de goede weg terug is. Echter wil ik wel de waarschuwing er bij geven dat we sterk afhankelijk blijven van onze centrale overheid: hoeveel taken krijgen we er bij en staan daar ook voldoende financiële middelen tegenover? "