Nederlandse Vereniging van Banken

Conclusies detailhandel over pintarieven te simplistisch

Amsterdam, 25 september 2007

Het elektronische betalingsverkeer ondergaat de komende jaren ingrijpende wijzigingen als gevolg van de Single Euro Payments Area (SEPA) en EMV (van strip naar chip). Er is echter geen aanleiding te veronderstellen dat pinnen in Nederland veel duurder zal worden. De prijs die een Nederlandse winkelier betaalt voor een elektronische betaling blijft de komende jaren ongetwijfeld tot de laagste behoren in Europa, of dat nu met het vertrouwde PIN of met een nieuw Europees merk gebeurt. De banken zullen er alles aan doen de kosten (die de basis zijn voor tarieven) niet te laten stijgen als gevolg van SEPA en de efficiency van het Nederlandse betalingsverkeer te behouden. Op huidige buitenlandse tariefstructuren gebaseerde speculaties dragen niet bij aan positieve beeldvorming van SEPA.

De overgang naar SEPA wordt besproken in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) onder voorzitterschap van de Nederlandsche Bank. Gebruikers hebben in mei dit jaar naar aanleiding van het Migratieplan SEPA NL een aantal zorgen geuit. Zowel het migratieplan als de zorgpuntennota zijn te vinden op www.sepanl.nl of www.dnb.nl. Het eerste zorgpunt betrof de tarieven, die in het MOB onderwerp van overleg zijn geweest, zie bijlage. Hierover zijn al maanden geleden duidelijke afspraken gemaakt.

De NVB heeft haar visie over het zorgpunt rond tarieven recentelijk ook kenbaar gemaakt in een brief aan het Ministerie van Financiën. Daarin heeft de NVB ook gesuggereerd dat het Ministerie haar beleidsanalyse op het gebied van betalingsverkeer actualiseert. De NVB is ervan overtuigd dat zo'n analyse zal uitwijzen dat met name ook diverse overheidsregels een belangrijke impact op de toekomstige kosten van banken hebben. Juist een samenhangende beleidsanalyse kan verduidelijken waarom de vaak gesuggereerde één op één koppeling tussen invoering van SEPA en tariefsverhoging voor de klant een te simplistische en onjuiste voorstelling van zaken is.

Tabel Zorgpunten

Groene Waarmerk drempelvrij.nl logo