Gemeente Enschede

Economische samenwerking tussen Palo Alto en Enschede

De steden Palo Alto (VS) en Enschede zijn een Economische Alliantie overeengekomen. Op maandagavond, 24 september 2007 hebben de steden het voornemen tot duurzame economische samenwerking bevestigd. De officiële plechtigheid vond plaats tijdens een vergadering van de City Council van Palo Alto.

Met de Economic Alliance onderstrepen beide steden de wens samen te werken in bestaande en nieuwe projecten met als doel om de internationale doorgroei van innovatieve en creatieve starters in Oost
- Nederland en in Silicon Valley mogelijk te maken. Verder willen de twee steden de uitwisseling van onderzoekers en studenten van Stanford en de Universiteit Twente ondersteunen. Ook het delen van inzichten en best practices op het gebied van onderzoek en het vermarkten van onderzoek zijn doelen die beide partijen nastreven.

Snellere groei
Wethouder Helder van economische zaken over de samenwerking: "De economische alliantie tussen Enschede en Palo Alto verstevigt de samenwerking tussen Twente en Silicon Valley. Het doel is om een snellere groei van werkgelegenheid te bereiken. We werken daarom niet alleen als steden samen, maar trekken op met partners als technologische bedrijven, Kamer van Koophandel en Kennispark Twente".

Zustersteden
Silicon Valley is op zoek naar talent en sterke allianties. Voor de stad Palo Alto, gelegen in het centrum van Silicon Valley, is Enschede als zusterstad de meest aangewezen partner om toegang te krijgen tot de markt in Oost - Nederland, maar ook in andere delen van Europa. Beide steden zijn voornemens een contact point in de eigen stad aan te wijzen om de samenwerking in goede banen te leiden.

Handelsmissie
Het maken van nadere afspraken met Palo Alto is één van de programmaonderdelen van een Twentse handelsmissie naar Silicon Valley. De delegatie die daar deze week verblijft, bestaat naast de Overijsselse gedeputeerde Abbenhues onder meer uit Twentse ondernemers uit het netwerk van de Technologie Kring Twente, bestuurders uit de Netwerkstad Twente, de Kamer van Koophandel Oost Nederland en vertegenwoordigers van de Universiteit Twente. Burgemeester den Oudsten van Enschede is delegatieleider. De delegatie uit Twente neemt deel aan de conferentie High Tech Connections over innovatie, zoekt naar interessante Joint Ventures en hoopt tijdens de reis inzicht te krijgen in de nieuwste en toekomstige groeisectoren. De reis duurt nog tot 29 september.

25 september 2007