Partij van de Arbeid

Europa slagvaardiger en democratischer

25-09-2007 02:40

De PvdA is tevreden met het nieuw Europees hervormingsverdrag dat in plaats is gekomen van de Europese grondwet. Europa wordt hiermee slagvaardiger en democratischer. De PvdA Tweede-Kamerfractie heeft vandaag besloten de normale ratificatieprocedure te volgen voor de goedkeuring van het hervormingsverdrag.

Daarbij baseert de fractie zich enerzijds op het PvdA verkiezingsprogramma en anderzijds op het door het PvdA congres goedgekeurd regeerakkoord.

Waarom geen referendum?
Het verkiezingsprogramma bepleit een referendum wanneer er sprake zou zijn van een nieuw grondwettelijk verdrag. In overeenstemming met het regeerakkoord is daarover advies gevraagd aan de Raad van State die tot de conclusie is gekomen dat het nieuwe verdrag, in tegenstelling tot de Europese grondwet, geen constitutionele elementen bevat.

De Tweede-Kamerfractie onderschrijft deze opvatting. Met dit verdrag kan Europa zich beter concentreren op het effectief aanpakken van problemen die Nederland niet alleen kan oplossen: asiel en immigratie, klimaatverandering, de dreiging van terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit.

Socialer
Belangrijk voor de PvdA is natuurlijk ook de sociale kant van Europa. Onze publieke diensten zoals het zorgstelsel, het openbaar vervoer en de woningcorporaties worden afgeschermd van Europese marktwerking. De Europese Unie krijgt de verplichting om alle nieuwe Europese wetten voortaan te toetsen op hun sociale gehalte.

Slagvaardiger
Een Europese Unie van 27 landen kan alleen slagvaardig opereren op deze terreinen als de spelregels worden aangepast. In het nieuwe verdrag wordt de mogelijkheid om vetos te gebruiken verkleind.

Democratischer
Met dit verdrag wordt Europa democratischer. De versterkte rol van het Europees Parlement en het Nederlands parlement zorgt voor een betere controle op Europese besluiten.

Europa waar het moet, Nederland waar het kan
Het hervormingsverdrag verschilt qua karakter van de Europese grondwet. Er is nu een duidelijke afbakening van de bevoegdheden van de lidstaten. Het motto is: Europa waar het moet, Nederland waar het kan. Dat betekent bijvoorbeeld dat we zeggenschap behouden over ons drugs- en euthanasiebeleid. Tegelijkertijd zijn er noodremmen ingebouwd tegen overbodige Brusselse bemoeienis.

Geen federaal Europa
De PvdA zet zich af tegen de gedachte van een Europese superstaat. Daarom is het belangrijk dat in het nieuwe verdrag niet de weg opent naar een federaal Europa. Het past daarmee in het rijtje van eerdere Europese verdragen.