Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van dinsdag 25 september 2007

Vlamingen leven langer

De levensverwachting van mannen en vrouwen in Vlaanderen blijft stijgen. Vrouwen worden nog steeds ouder dan mannen (82,5 jaar t.o.v. 77,4 jaar), maar de levensverwachting van mannen is de voorbije jaren feller gestegen dan die van vrouwen.

Hart- en vaatziekten, longkanker, borstkanker en suïcide blijven de belangrijkste doodsoorzaken, maar de sterfte door hart- en vaatziekten en door kanker daalt. Vrouwen sterven tussen de 40 en 69 jaar het meest aan borstkanker. Voor mannen tussen de 40 en 49 is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak en voor mannen tussen 50 en 74 jaar longkanker.

Dit blijkt uit de analyse van de sterftecijfers van de Vlaamse bevolking van 2005, die minister van Volksgezondheid Steven Vanackere vandaag, in de week van het hart, voorstelt.

Vaststellingen

De levensverwachting van mannen en vrouwen blijft stijgen. De bevolking veroudert fel. In 2005 stierven 56.486 inwoners van het Vlaamse Gewest, dit zijn er 694 meer dan in 2004, maar 2.037 minder dan in 2003.

Belangrijkste doodsoorzaken ongewijzigd maar... zowel de sterfte doorr hart- en vaatziekten als de sterfte door kanker is gedaald ten opzichte van 1998.

Vlamingen sterven meestal in het ziekenhuis. In 2005 stierven 55% van de mannen en 48% van de vrouwen in het ziekenhuis. Omdat mannen vaker op jongere leeftijd overlijden, sterven zij vaker thuis dan vrouwen (27% van alle overlijdens bij mannen tegenover 19% bij vrouwen). Vrouwen sterven vaker in een bejaardentehuis dan mannen (30% bij vrouwen tegenover 13% bij mannen).

Preventie blijft voor Vlaams minister van Volksgezondheid Steven Vanackere van het grootste belang. Hij bereidt de Gezondheidsconferentie 2008 rond gezonde voeding en beweging voor die het verband tussen gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en de preventie van ziektebeelden als cardiovasculaire aandoeningen en diabetes, nog verder moet uitwerken en de lopende acties beter op elkaar afstemt.

Dit jaar staat "Op uw gezondheid", een actieplan dat in het basis en secundair onderwijs wordt ontwikkeld, in het teken van gezonde voeding en beweging.

Tabaksgebruik blijft één van de belangrijkste oorzaken voor longkanker en een deel van de ischemische hartziekten. In 2007 reserveert minister Vanackere 466.000 euro extra voor nieuwe lokale en regionale projecten rond tabak, alcohol en drugs.

Tegen 2012 moet de borstkankeropsporing bij vrouwen van 50 tot 69 jaar doelmatiger verlopen. Dat betekent dat tenminste 75% van de vrouwen uit de doelgroep aan het onderzoek moeten deelnemen, dat er meer kankers tijdig worden gevonden en dat er zo weinig mogelijk overbodige onderzoeken worden uitgevoerd. Nu worden slechts 35% van deze vrouwen bereikt. Een betere samenwerking tussen Logo's en centra voor borstkankeropsporing, samen met de succesvolle sensibiliseringscampagne Kom Op Tegen Kanker moeten een stijging van de deelname teweeg brengen.

Zelfdoding blijft de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen tussen 25 en 49 jaar en bij vrouwen van 25 tot 39. Minister Vanackere voorziet in 2007 1.548.000 euro voor de realisatie van het Vlaams actieplan suïcidepreventie.

Meer dan de helft van de Vlamingen sterft vandaag in het ziekenhuis. Onderzoek toont aan dat mensen liever thuis sterven. Minister Vanackere besteedt daarom veel belang aan palliatieve thuiszorg. Met 974.406 euro is het budget voor palliatieve zorg in Vlaanderen op het hoogste peil sinds 1999.

Meer informatie op www.zorg-en-gezondheid.be/sterftecijfers.aspx (http://www.zorg-en-gezondheid.be/sterftecijfers.aspx)

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be