Gemeente Ermelo


Ermelo en Putten in het Groen

De gemeente Ermelo wil, in samenwerking met de gemeente Putten en Stichting Landschapsbeheer Gelderland, boeren, burgers en buitenlui bewegen inheemse bomen en struiken aan te planten. Op veel (boeren)erven in het buitengebied bepalen coniferenhagen vaak het uiterlijk, terwijl er meer geschikte alternatieven zijn om het erf of het omliggende landschap in te richten. Want naast hagen, fruitbomen of solitaire bomen kunnen er ook landschapselementen als singels, houtwallen en poelen worden aangelegd.

Hiermee wil de gemeente het landschap verbeteren, maar ook de natuur profiteert hier van. Op een speciale informatieavond zal Landschapsbeheer Gelderland iets vertellen over erf- en landschappelijke beplanting.

Aanplant inheemse bomen en struiken
In het kader van het project "Ermelo en Putten in het Groen" wordt u als inwoner van de gemeente Ermelo in de gelegenheid gesteld om met subsidie bomen en struiken te planten op eigen terrein. Om praktische redenen wordt dit jaar het project gericht op bewoners uit het westelijk buitengebied van beide gemeenten, met name de buurtschappen Horst en Telgt in de gemeente Ermelo en de buurtschappen Diermen, Steenenkamer en Hoef in de gemeente Putten. Het streven is om volgend jaar het project te kunnen herhalen in de rest van het buitengebied.

Tijdens een speciale informatieavond op 4 oktober aanstaande in het verenigingsgebouw van buurtvereniging Steenenkamer in Putten zal het project verder toegelicht worden en kan men zich (vrijblijvend) aanmelden voor een bezoek van een deskundige van Landschapsbeheer Gelderland. Na een gezamenlijk erfbezoek wordt een beplantingsplan opgesteld. Tijdens de feestelijke plantdag begin 2008 zal het plantmateriaal uitgereikt worden en gaan de buurtschappen aan het planten. Op basis van een deskundig advies en tegen sterk gereduceerde prijzen worden erven van landschappelijk passende beplanting voorzien. Het kan hierbij gaan om een enkele boom, een struikenrij, een (fruit)boomgaard, een haag enz.

Landschapsbeheer Gelderland heeft in het verleden al meer van deze succesvolle projecten uitgevoerd. Inwoners van diverse dorpen in de Achterhoek, het Rivierengebied en op de Veluwe waren enthousiast en hebben in grote getale deelgenomen. Niet alleen het landschap wordt aantrekkelijker gemaakt, ook diverse diersoorten, zoals bijvoorbeeld de steenuil, profiteren van de aanleg van landschapselementen. Wij hopen dat ook de bewoners uit Ermelo en Putten enthousiast aan het project deel zullen nemen. Door gezamenlijk aan te pakken, wordt het agrarisch buitengebied verfraait en worden de verschillende buurtschappen nog groener.

Voorlichtingsavond
Op donderdagavond 4 oktober, om 20.00 uur wordt in het verenigingsgebouw van buurtvereniging Steenenkamer aan de Waterweg 34 in Putten ingegaan op de details van het project "Ermelo en Putten in het groen". U zult dan ook horen over de eerdere ervaringen in andere dorpen. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De zaal is open vanaf 19:45 uur.

Nadere informatie over het project is te verkrijgen bij Arno Bremer, beleidsmedewerker landschap en groen van de gemeente Ermelo, tel. (0341) 56 72 42.