Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Initiatief voor ontdekking van nieuwe geneesmiddelen op basis van molecuulfragmenten

Samenwerking VU en IOTA Pharmaceuticals

De Vrije Universiteit te Amsterdam heeft vandaag een samenwerkingsverband geformaliseerd met IOTA Pharmaceuticals, een 'drug discovery' bedrijf uit het Britse Cambridge. De samenwerking richt zich op het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen op basis van molecuulfragmenten.

De VU-IOTA samenwerking koppelt deze zogeheten fragment-based drug discovery (FBDD) aan commercieel belangrijke farmaceutische targets, waardoor deze sneller in ontwikkelingsprogramma's van nieuwe medicijnen kunnen worden ingepast. Gebruik makend van de bij beide partijen aanwezige expertise op het gebied van organische en 'medicinal' en 'computational' chemie zal de samenwerking gericht zijn op de ontwikkeling van nieuwe klassen van geneesmiddelen voor een groot aantal commercieel belangrijke therapeutische targets. Vanuit de VU zijn prof. Rob Leurs, hoofd VU Drug Discovery Center, en dr. Iwan de Esch hoofd van de sectie "Drug Design & Synthesis" betrokken bij het onderzoek.

Dr. David Bailey, die het FBDD-initiatief leidt bij IOTA: "De VU is een Europees centre of excellence op het gebied van 'medicinal chemistry' en loopt voorop bij nieuwe ontwikkelingen in FBDD. Samen kunnen we een nieuwe generatie drug discovery instrumenten ontwikkelen en deze in samenwerking met farmaceutische bedrijven toepassen bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen."

Dr. Iwan de Esch, leider van het VU-initiatief: "We zijn enorm blij met de samenwerking met IOTA. Nu kunnen we ons bestaande platform voor de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen uitbreiden. Dit is een uitstekende manier om ons onderzoek naar menselijke gezondheid en ziekten verder te valoriseren."