FNV KIEM

Caos 2008: kansen scheppen
Op Prinsjesdag zijn de kabinetsplannen voor volgend jaar en de bijbehorende cijfers gepresenteerd. Hierop is het cao-seizoen 2008 ook weer losgebarsten. Voorstellen voor de caos worden opgesteld en besproken. Geef ook uw mening.

Voor FNV KIEM valt de drukte overigens wel mee. Er hoeft alleen te worden onderhandeld over een paar caos in de kunstensector en over een aantal ondernemings-caos. En we gaan ons sterk maken om punten die voor zelfstandigen (ZZPers) van belang zijn, te realiseren. Maar leden hebben natuurlijk de gelegenheid hun mening te geven over de onderwerpen die de FNV in de cao-nota 2008 gaat opnemen. Iedereen wordt uitgenodigd uiterlijk 31 oktober a.s. te reageren op onderstaande punten. Dat kan per e-mail aan r.wanders@fnv-kiem.nl, door hieronder uw reactie achter te laten of schriftelijk aan FNV KIEM, t.a.v. Ria Wanders, Postbus 9354, 1006 AJ Amsterdam. Sommige afdelingen en vakgroepen beleggen er ook vergaderingen over. Daar kunt u ook uw mening kwijt. Houd de uitnodiging in de gaten.

Voorstellen

1. Inkomen

1a. Een loonsverhoging die werknemers laat meedelen in de groeiende welvaart.

1b.Daarnaast collectieve beloningen die samenhangen met het bedrijfsresultaat, eenmalige uitkeringen en/of (hogere) bijdragen van werkgevers aan pensioenpremies.

1c. Voor lager betaalden vloeren in de loonsverhoging en ophogen laagste loonschalen.


2. Werkzekerheid

2a.Invoering individueel recht op scholing en employability, ongeacht leeftijd, functie en omvang dienstverband.

2b. Vergroten van de omvang van deeltijdbanen.
2c. Creëren van extra stageplaatsen en werkervaringsplaatsen met goede begeleiding en behoorlijke beloning.
2d. Opzetten leeftijdsbewust personeelsbeleid.
2e. Meer scholings- en loopbaanafspraken voor oudere werknemer met actiever bijdragen van opleidingsfondsen.


3. Gezond werken
3a. Gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers in dienst houden. 3b. Aanvullingen op wettelijke uitkering van arbeidsongeschikte werknemers.
3c. Collectieve verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid afsluiten. 3d. Zorgdragen voor werkzekerheidsgaranties in de eerste twee ziektejaren. Als mensen toch uitvallen, goede afspraken over reïntegratie.
3e. Samenhangende aanpak van preventie, gezonde arbeidsomstandigheden, verzuimbegeleiding, reïntegratie en inkomenszekerheid bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.


4.Pensioen en levensloop
4a. Streven nar stabiele pensioenpremies en verbeteren indexeringen. 4b. Voor een generatieproef pensioen de lusten en lasten eerlijk verdelen over generaties.
4c. Verbetering pensioenregelingen door verlaging franchise tot niveau individuele AOW.
4d. Voortzetting pensionopbouw bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en tijdens onbetaald of gedeeltelijk betaald verlof. 4e. Mensen moeten zelf kunnen bepalen wanneer zij geheel of gedeeltelijk met pensioen gaan. Dat kan eerder zijn dan de pensioengerechtigde leeftijd maar ook later.
4f. Schrappen van afspraken dat mensen op hun 65ste worden ontslagen.


5. Werk en privé
5a. Meer ruimte om thuis te (tele)werken.
5b. Combinatie arbeid en zorg voor kinderen en zieke familieleden door:

- uitbreiding kraamverlof voor vaders en partners nar twee weken;
- gedeeltelijke doorbetaling loon tijdens ouderschapsverlof;
- meer zeggenschap over eigen werktijden.
5c. Faciliteiten mantelzorg, o.a. door tijdelijke aanpassing arbeidsduur, (betaalde) verlofperioden, flexibele werktijden en sparen van vakantiedagen.


6. Diversiteit
6a. Afspraken maken over de instroom van langdurig werklozen, jongreen uit etnische minderheden en (jong)gehandicapten. 6b. Afspraken maken over het voorkomen en tegengaan van discriminatie. 6c. Extras inspanningen om voor allochtone jongeren stageplaatsen te realiseren.
6d. Binnen drie jaar zorgen voor een vertegenwoordiging van vrouwen in middenmanagement en directies van 30%.


7. Zelfstandigen zonder personeel
7a. Obstakels uit de weg ruimen die een combinatie van werknemersschap/ondernemerschap in de weg staan:
- aanpassing urengrens van de fiscus (nu moet men aantonen dat men 1225 uren als zelfstandige werkt om als ZZPer erkend te worden);
- Beperking van nevenactiviteiten van werknemers herzien;
- Meer aandacht in sociale plannen voor ondernemerschap als alternatief voor werknemerschap: starterskredieten voor met ontslag bedreigde werknemers, overbruggingsfaciliteiten.
- Minimumtarieven voor ZZPers in caos opnemen.
- Meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden van ZZPers. Hier ligt ook een verantwoordelijkheid van opdrachtgevers.

Over deze caos onderhandelt FNV KIEM in 2008
Sector-caos
Dans; Kunsteducatie (huidige cao loopt tot 1-8-2008); Nederlands Theater; Nederlandse Podia; cao Orkesten.

Ondernemings-caos
Mondi Packaging Heerlen; Sales Service Europe; cao Facilitaire bedrijven (Cinevideo/Dutch View, NOB-CMF en Cineco); RTL Nederland; Instituut voor Beeld en Geluid; Castingbureau Wittenburg; Lensen Toppoint; Papyrus; Tetterode Nederland BV.

---