Dienstenbond CNV

Nieuws

25 september 2007

Miljoen euro boete voor uitzendbureaus wegens niet naleven cao

Uitzendbureaus hebben de afgelopen week forse boetes opgelegd gekregen voor het niet juist naleven van de cao. De boetes variëren van vijfduizend euro tot een ton. Het totaalbedrag aan opgelegde boetes overschrijdt een miljoen euro. In 33 gevallen bleek sprake van ernstige overtredingen van de cao.

De Stichting Naleving Cao Uitzendkrachten (SNCU), waarin CNV Dienstenbond participeert, ziet sinds het najaar van 2005 toe op de naleving van de cao en treedt op tegen fraudeurs en malafide bedrijven in de uitzendbranche. De stichting heeft ongeveer vierhonderd dossiers in behandeling en onderzoekt momenteel 135 uitzendondernemingen. Bij 65 bureaus zijn controles uitgevoerd.

De overtredingen die het meest worden vastgesteld zijn het onjuist of niet toepassen van reserveringen voor vakantiedagen, vakantiegeld, netto uurloon en uitkeringen inclusief vakantiegeld. Ook worden overuren of onregelmatigheidstoeslagen vaak niet uitbetaald, licht SNCU-projectmanager Ronald Langerak toe. De stichting heeft de maatschappelijke schade vastgesteld op acht miljoen euro. Van de betrokken ondernemingen kan worden geëist de schade te herstellen.

De SNCU verwacht haar activiteiten in het najaar en volgend jaar verder uit te breiden en de samenwerking met de Arbeidsinspectie en andere handhavende instanties uit te bouwen. De SNCU is opgericht door de brancheorganisatie Algemene Bond Uitzendondernemingen en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie. De SNCU werkt onder meer op basis van signalen op het meldpunt meldenhelpt.nl.

Novum