20.000 klamboes vo or Oeganda nodig

25/09/2007 15:28



AMREF Flying Docters Nederland



AMREF Flying Doctors, de gezondheidsorganisatie zich inzet voor de structurele verbetering van gezondheid in Afrika, zegt dat Oeganda op korte termijn 20.000 geïmpregneerde klamboes nodig heeft. In Oeganda is de noodtoestand uitgeroepen nadat grote delen van het land zijn getroffen door overstromingen.

Musa Ecweru, Oeganda's Minister for Disaster Preparedness, verwacht dat de situatie de komende maanden zal verslechteren. De regering hoopt dat de internationale gemeenschap hulp zal bieden.

AMREF Flying Doctors is werkzaam in vijf districten in Oeganda: Katakwi, Amuria, Soroti, Pader en Kitgum. Hiervan zijn de eerste drie (die samen de Teso-regio vormen) het zwaarst getroffen. In verscheidene steden in bijvoorbeeld Soroti zijn latrines overstroomd. AMREF-experts zijn bezorgd; een halve eeuw werkervaring in dit district zegt hen dat een uitbraak van watergerelateerde ziektes als cholera niet ver weg is. De ontwikkelingsorganisatie raadt inwoners aan extra maatregelen te nemen, zoals het koken van water vóór consumptie.

Daarnaast is de Nijl buiten zijn oevers getreden, wat zorgt voor grote delen stilstaand water: de ideale broedplaats voor malariamuggen. Vooral kwetsbare groepen als zwangere vrouwen en kinderen onder de vijf jaar zijn erg vatbaar voor malaria. AMREF Flying Doctors heeft dan ook berekend dat 20.000 geïmpregneerde klamboes nodig zijn, zodat de Oegandezen zich kunnen beschermen tegen de malariamug. Jaarlijks zorgt malaria voor meer dan een miljoen doden wereldwijd, het overgrote merendeel daarvan in Afrika ten zuiden van de Sahara (circa 90%).

De Country Director van AMREF Oeganda, Joshua Kyallo, vertelt: "We hebben meer steun nodig, zodat we allerlei ziektes die de komende twee maanden ongetwijfeld de kop op zullen steken, het hoofd kunnen bieden. Natuurlijk werken we hierbij nauw samen met de lokale gezondheidsautoriteiten. Het is erg belangrijk dat mensen de problemen overzien en begrijpen welke voorzorgsmaatregelen ze moeten treffen. Ze moeten zelf een actieve rol spelen, het is de enige manier waarop we de crisis kunnen overwinnen."

Over AMREF
AMREF (African Medical & Research Foundation) is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in 1957 in Kenia opgericht als 'Flying Doctors'. De organisatie heeft als doel de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika structureel te verbeteren. Zo krijgen zij de kans om te ontsnappen aan armoede. In Nederland zet AMREF Flying Doctors zich in voor fondsenwerving en een verantwoorde besteding van die fondsen aan het werk van AMREF in Afrika. Ook zorgt de organisatie voor draagvlak en aandacht voor een betere gezondheid in Afrika. We ontvangen steun van de Nederlandse overheid, de Nationale Postcode Loterij en ruim 20.000 gevers, waaronder particuliere donateurs, bedrijven en stichtingen. De organisatie beschikt over het CBF-Keur.





http://www.amref.nl