Provincie Gelderland

PERSBERICHT
Ga naar de internetsite van de provincie Gelderland

Nr.2007-505

Arnhem,24 september 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 25 SEPTEMBER 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Gelderland wil met cofinanciering Rijk knelpunten bereikbaarheid aanpakken (C1) Gedeputeerde Staten hebben in samenwerking met gemeenten projectvoorstellen ingediend bij de minister van Verkeer en Waterstaat, die met cofinanciering van het Rijk een bijdrage leveren aan het oplossen van knelpunten in de regionale bereikbaarheid. De minister heeft de provincies gevraagd met voorstellen te komen om een aantal knelpunten aan te pakken. Als meest kansrijke projecten stellen GS voor de fileproblematiek in het gebied rond Hoevelaken aan te pakken, het gebied rond de A2 in Rivierenland, de A12 in de Vallei en de realisatie van transferia in de Stedendriehoek. (zie ook apart persbericht)

Provincie Gelderland inventariseert inspanningen tegen permanente bewoning recreatiewoningen (C2) Gedeputeerde Staten gaan een inventarisatie houden onder alle Gelderse gemeenten naar hun handhavingsbeleid bij onrechtmatig gebruik van recreatiewoningen. Op 26 juni 2007 hebben Gedeputeerde Staten deze inventarisatie toegezegd aan Provinciale Staten naar aanleiding van vragen van een Statenlid. De provincie wil nu de balans opmaken en vraagt de gemeenten met een brief antwoord te geven op een aantal vragen over handhavingsbeleid en de resultaten van de handhaving. Het inzicht dat de provincie daaruit krijgt, wordt gebruikt om een strategie te ontwikkelen voor een effectieve aanpak van de problematiek De taak van de provincie is onder meer het toetsen van gemeentelijke bestemmingsplannen aan het ruimtelijke beleid zoals dat is verwoord in het Streekplan. Het Streekplan stelt dat legaliseren niet aan de orde is, alleen in de gevallen waarin handhaving niet mogelijk is gebleken. Het gaat daarbij bovendien om 'niet kwetsbare gebieden'. Het resultaat van de inventarisatie wordt op regionaal niveau met de verantwoordelijke wethouders besproken. Half november moeten de reacties van de gemeenten binnen zijn. In het voorjaar van 2008 komt een notitie over het vraagstuk in de Commissie Ruimtelijke ordening, Wonen en Milieu.

REGIO STEDENDRIEHOEK
Provincie maakt inpassingsplan voor nieuw tracé van de N348 (B2) De provincie Gelderland gaat een inpassingsplan voorbereiden voor het voorkeurs-tracé van de N348 Zutphen-Noord/Eefde-West en de ontsluiting van bedrijventerrein "De Mars". Een inpassingsplan is een provinciaal bestemmingsplan. Het is een nieuw instrument van de provincie om ruimtelijke projecten mogelijk te maken. In dit geval vervangt het de in gang gezette procedure voor de streekplanherziening en de daarop volgende wijziging van bestemmingsplannen. Meer vaart in de voortgang en meer duidelijkheid voor de burger zijn belangrijke redenen om voor de nieuwe procedure te kiezen. De procedure voor het inpassingsplan wordt mogelijk door de nieuwe Wet Ruimtelijk Ordening die met ingang van 1 juli 2008 in werking treedt. Het is daarmee het eerste inpassingsplan voor de provincie Gelderland. De provincie heeft goede redenen om te kiezen voor het inpassingsplan. Bij de inspraakprocedure voor de streekplanherziening/MER waren veel verzoeken om verduidelijking. De beantwoording van deze reacties zouden opnieuw in de inspraak moeten. Dergelijke 'inspraak op inspraak' leidt bij belanghebbenden vaak tot verwarring. Het voordeel van een inpassingsplan is dat beter dan bij een streekplanuitwerking kan worden ingezoomd op de detailgevolgen van een plan. Daarnaast kunnen bij de nieuwe procedure nieuwe verkeerscijfers voor de Stedendriehoek, met name voor het vrachtverkeer worden meegenomen. Op het inpassingsplan is de gebruikelijke inspraakprocedure behorende bij "bestemmingsplannen" van toepassing. De gemeenten Zutphen en Lochem worden nauw betrokken bij deze nieuwe procedure voor het inpassingsplan. Binnenkort zal de provincie de beide gemeenten, insprekers en aanwonenden informeren over het vervolgproces.

REGIO NOORD WEST VELUWE
Hoogwatergeul Veesen-Wapenveld (C3)
De provincie Gelderland treedt als initiatiefnemer op bij het maken van de plannen van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld in de gemeente Heerde. Deze geul gaat bij extreem hoge waterstanden in de IJssel zorgen voor de afvoer van het extra water. Op 12 oktober tekenen de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten Heerde en Olst-Wijhe, waterschap Veluwe en de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Verkeer en Waterstaat, een convenant waarin ze hun samenwerking bevestigen. Gezamenlijk gaan ze ervoor zorgen dat er niet alleen een plan komt voor de aanleg van de geul zelf, maar ook voor het gebied waar de geul doorheen komt. Vertegenwoordigers van bewoners van het gebied en grondgebruikers, maar ook belangengroepen als verenigingen en stichtingen die in het proces gaan meedenken en meedoen, worden voor de startbijeenkomst op 12 oktober uitgenodigd.

REGIO ACHTERHOEK
Subsidies fietsvoorzieningen Winterswijk (F1, F5) De gemeente Winterswijk krijgt ¤ 100.000,- subsidie voor de aanleg van vrijliggende fietspaden langs de Bataafseweg. Ook kan de gemeente een subsidie van ¤ 145.000,- tegemoet zien voor de aanleg van fietsstroken langs de Eibergseweg. De gemeente heeft deze subsidie aangevraagd om de verkeersveiligheid van fietsers te vergroten.