Ghana: overleven na de overstromingen 25 september 2007, Tamala - Abadegsahwie houdt haar kinderen stevig vast. Ze is vorige maand bijna haar gezin kwijtgeraakt toen verwoestende regen in delen van de Ghanese Northern Region voor overstromingen zorgde. Minstens 30 mensen verloren hierbij het leven.

Kinderen in de overstroomde gebieden in Ghana lopen het risico ziek te worden. Foto: Unicef Ghana/2007 Kinderen in de overstroomde gebieden in Ghana lopen het risico ziek te worden. Foto: Unicef Ghana/2007

"Elke keer als het regent ben ik bang dat het huis zal instorten. Dan slapen we buiten in het verblijf van de dieren," zegt deze moeder van vier kinderen. Toen de regen toesloeg, zochten Abadegshawie, man en kinderen hun toevlucht tot een rots, waarop ze drie dagen bleven zitten. Toen ze naar hun huisje terugkeerden, zagen ze dat het water hun hele voedselvoorraad had weggespoeld. "We zijn onze gierstoogst kwijt," zegt Abadegsahwie. "Hiervan moesten we de komende zes maanden van zien te leven. Nu hebben we niks meer te eten."

Eerst droogte, nu te veel water In de door overstromingen getroffen delen van Ghana vormen voedseltekorten een groot probleem. De meeste vroege maïs- en gierstoogsten zijn afgelopen zomer door droogte verloren gegaan. Nu is een groot gedeelte van de landbouwgrond onder water gelopen. De voedselvoorraden van de boeren raken snel op.

Landbouwgrond had eerst te lijden onder droogte, nu onder te veel water. Foto: Unicef Ghana/2007
Landbouwgrond had eerst te lijden onder droogte, nu onder te veel water. Foto: Unicef Ghana/2007

Daarnaast heeft het onderwijs in de getroffen gebieden te lijden onder de wateroverlast. Alleen al in twee districten - West Mamprusi en Builsa - zijn 25 scholen door het water verwoest, waardoor ongeveer 3.500 kinderen niet meer naar school kunnen. Het Unicef-kantoor in Ghana heeft gezorgd voor onderwijsmaterialen en materialen voor sport en spel.

Unicef is bang dat ouders hun kinderen ook thuis houden van school, omdat ze door de toegenomen armoede geen boeken en andere schoolspullen kunnen aanschaffen. Of dat jongere kinderen het huishouden moeten overnemen van hun oudere broers en zussen, die wegtrekken op zoek naar werk.

Kinderen en zwangere vrouwen in gevaar Vlak na de overstromingen heeft Unicef samen met de lokale autoriteiten gezorgd voor noodhulpgoederen, zoals waterzuiveringsmiddelen, dekens en muskietennetten ter bescherming tegen de malariamug. Unicef vreest dat door besmet water ziektes zullen uitbreken en dat het aantal malariagevallen zal toenemen. "De situatie vormt vooral voor kinderen en zwangere vrouwen een bedreiging," zegt Yasmin Haque van Unicef.