Onderwijsbonden bereiden acties voor in bve sector

25/09/2007 15:54



CNV



Vandaag stellen de samenwerkende onderwijsbonden AOb, CNV Onderwijs, ABVAKABO FNV en UNIE.NFTO/CMHF de werkgevers in het beroeps- en volwasseneneducatie (BVE) een ultimatum dat op maandag 1 oktober afloopt. Als de werkgevers niet ingaan op het ultimatum, volgen er snel acties op verschillende roc's. Na maandenlange vruchteloze onderhandelingen met de werkgevers bleek geen overeenstemming mogelijk over een nieuwe invulling van de verdeling van de werkzaamheden. De afgelopen weken zijn overal in het land ledenbijeenkomsten gehouden waar de voorstellen van de werkgevers (MBO Raad) radicaal zijn afgewezen en de actiebereidheid hoog bleek.

De bonden zijn van mening dat de werkgeversvoorstellen de kwaliteit van het onderwijs ernstig bedreigen en leiden tot een nog grotere werkdruk voor het personeel. De bonden steunen het streven naar modernisering van het beroepsonderwijs maar vrezen dat de werkgevers vooral de 'productie' willen verhogen.

De werkgevers menen o.a. dat bij een normbetrekking van 1659 uur maximaal 1200 klokuren beschikbaar moeten zijn voor lesgeven. En dat terwijl de huidige cao-bve een bovengrens van 823 contacturen kent, dat wil zeggen uren waarin daadwerkelijk les wordt gegeven. Bovendien vallen voorbereidingen en correctie werkzaamheden volgens de opvattingen van de werkgevers niet langer onder de 1200 klokuren. De bonden zijn van mening dat dit een onacceptabel kwaliteitsverlies voor deze onderwijssector zou betekenen.

In het middelbaar beroepsonderwijs (inclusief agrarisch onderwijs) en de volwasseneneducatie werken zo'n 53.000 mensen.