Deelgemeente Charlois Rotterdam

Hondenbezitters in actie voor veiligheid

In de wijken Pendrecht en Zuidwijk start nog dit jaar het project: hondenbezitters in actie voor veiligheid. Eenzelfde project draait in de Gemeente Nieuwegein.

Het project sluit aan bij het dagelijkse leven van bewoners. Hondenbezitters lopen 4 á 5 maal per dag op straat om hun hond uit te laten. De momenten dat zij op straat lopen, zouden ze kunnen gebruiken om de veiligheid in hun buurt te vergroten, door:
* niet steeds dezelfde route te lopen maar ook eens achterom te gaan en langs stillere plekken in de wijk te lopen;
* alert te zijn op onregelmatigheden of afwijkende situaties die mogelijk verband houden met inbraak of andere criminele activiteiten.;

* de politie te bellen indien zij iets van deze aard aantreffen;
* elkaar op de hoogte te houden van wat zij aantreffen. Dit kan op straat maar ook via de e-mail of sms.

Via de Belastingdienst Rijnmond worden de gegevens opgevraagd van hondenbelastingbetalers in Pendrecht en Zuidwijk. Daar worden er een aantal uit geselecteerd. Hierbij wordt gestreefd naar een goede spreiding over de wijken. Vervolgens worden de hondenbezitters persoonlijk benaderd en in een gesprek wordt het project toegelicht. Daarna krijgen ze een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst in zowel Pendrecht als Zuidwijk. Daar presenteert de politie de veiligheidscijfers van de wijk, krijgen de hondenbezitters uitleg en kunnen ze zich aanmelden.

Twee maal per jaar organiseert de politie vervolgens per wijk samen met de deelgemeente een terugkombijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst presenteert de politie de laatste veiligheidscijfers. Daarnaast krijgen de deelnemers de mogelijkheid hun ervaringen te delen.

Het project zal nog dit jaar starten. Een aantal hondenbezitters uit Pendrecht en Zuidwijk zal er over enige tijd meer over horen.