Anne-Marie Rakhorst presenteert boek over duurzaam ontwikkelen


DEN HAAG, 20070927 -- Op 24 september was Hotel des Indes in Den Haag het toneel voor de presentatie van het boek `Duurzaam ontwikkelen...een wereldkans,' van ondernemer Anne-Marie Rakhorst. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Yvonne Timmerman-Buck, voorzitter van de Eerste Kamer. Zij verving Minister President Jan-Peter Balkenende die per brief liet weten dat hij de boodschap van het boek van harte steunt en het boek ziet als een praktisch en inspirerend middel op weg naar een duurzame wereld. Overigens kreeg Rakhorst van dagvoorzitter Beau van Erven Dorens de `kolenhoed' opgezet die GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema op Prinsjesdag nog weigerde te dragen.

In `Duurzaam ontwikkelen... een wereldkans' vertelt Anne-Marie Rakhorst vanuit haar dagelijkse praktijk hoe we op een goede, leuke en slimme manier kunnen omgaan met onze omgeving. "De film van Al Gore was goed voor de bewustwording. Maar als je hem hebt gezien kunnen velen alleen nog maar moedeloos op de bank zitten", aldus de zakenvrouw. "Ik wilde wel eens weten wat we nu daadwerkelijk kunnen doen!" Om in haar boek een actueel en compleet beeld te kunnen schetsen van duurzame ontwikkeling interviewde Rakhorst een twintigtal vooraanstaande deskundigen, waaronder hoogleraren, wetenschappers, schrijvers, ondernemers en trendwatchers. Eén van de geïnterviewden, de Duitse chemicus Michael Braungart, was ook te gast als spreker tijdens de presentatie. Samen met de Amerikaanse architect Michael McDonough is Braungart grondlegger van het wereldwijd geroemde "Cradle to Cradle" businessconcept voor duurzaam ontwikkelen.

Een wereldkans
Rakhorst wil met het boek een breed publiek inspireren en heeft daarbij bewust naar verbinding gezocht. Rakhorst: "Er moet een einde komen aan de situatie waarin de bal steeds heen en weer wordt gekaatst tussen politiek, ondernemers en consument. Het is een wisselwerking. We moeten het samen doen. Daarvoor moet je wel eerst zorgen dat we allemaal over hetzelfde praten." Rakhorst heeft in haar boek de duurzame boodschap naar een breed publiek vertaald met heldere adviezen en concrete tips, die voldoende dicht bij de lezer staan. "Kennis verbinden met de praktijk en gewoon doen", vindt Rakhorst. `Duurzaam ontwikkelen... een wereldkans' is dan ook bedoeld voor hen die nu `iets willen doen' met duurzaamheid. In haar boek voorziet Rakhorst ook een rol voor de Nederlandse pers als het gaat om de berichtgeving rondom duurzaam ondernemen. Rakhorst: "Duurzaam ontwikkelen betekent ook kennis verspreiden waarmee anderen weer inspiratie opdoen. Dat is precies wat ik ook met dit boek wil bereiken, dat het andere mensen stimuleert tot actie."

Durf innovatief te ondernemen
Anne-Marie Rakhorst is directeur van Search, een internationaal ingenieurs- en adviesbureau, laboratorium en opleidingsinstituut. Search biedt een breed scala aan diensten op het gebied van (duurzame) bouw, industrie, milieu, ruimtelijke inrichting, energie en water. In 2000 werd zij uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar, beter bekend als de prestigieuze `Prix Veuve Clicquot'. "In feite is zij de verpersoonlijking van haar eigen boodschap", aldus dagvoorzitter Beau van Erven Dorens, "duurzaamheid draait niet alleen om geitenwollensokken geneuzel, duurzaam ondernemen kan gewoon hartstikke succesvol zijn."

Duurzaam ontwikkelen voor de BV Nederland
Als ondernemer is Rakhorst steeds op zoek naar de winst voor de mens en zijn omgeving. Door steeds `boven de problematiek te hangen' en oplossingsgericht te denken, was ze in staat om de wisselwerking tussen milieu en ondernemen in een concreet plan voor duurzaam ontwikkelen uit te werken. Ze wilde een inspirerend en toegankelijk boek vol optimisme, dat met praktijkvoorbeelden en adviezen de toekomst en de realiteit schetst van duurzaam ontwikkelen voor de BV Nederland. Of, zoals Minister Jacqueline Cramer schrijft in het voorwoord: "Duurzame ontwikkeling is van ons allemaal. We moeten met z'n allen het gevoel krijgen dat we daadwerkelijk wat kunnen bereiken. Nederland BV heeft inspiratie nodig en daar levert zij met dit boek een waardevolle bijdrage aan."