Rechtbank Breda


Beroepen tegen vergunning nieuwbouw Bouvigne afgewezen

De voorzieningenrechter van de rechtbank Breda heeft de beroepen tegen de monumentenvergunning voor nieuwbouw bij kasteel Bouvigne ongegrond verklaard.

De Vereniging Vrienden van het Markdal, Milieuvereniging De Groene Koepel en de Nederlandse Kastelenstichting hadden bij de rechter beroep ingesteld tegen het besluit van de gemeente Breda van 26 juni jl. om een monumentenvergunning af te geven voor nieuwbouwplannen van het Waterschap Brabantse Delta bij kasteel Bouvigne. Het Waterschap, eigenaar van rijksmonument Bouvigne, wil op het landgoed een deel van zijn oude gebouwen slopen en een nieuw kantoorpand bouwen.

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter mocht het college van b&w van Breda zich bij afgifte van de vergunning baseren op de positieve adviezen van de wettelijke adviseurs, waaronder de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. In de door eisers ingebrachte deskundige tegenadviezen werd het standpunt ingenomen dat na afbraak van de huidige niet-passende bebouwing, het oprichten van een nieuw niet-passend gebouw moet worden afgewezen. Dit advies is niet onjuist. Het advies van de Rijksdienst houdt naast het monumentenbelang tevens rekening met de belangen van de eigenaar van het monument en vindt in dit verband van belang dat het nieuwe gebouw landschappelijk goed ingepast kan worden. Dit advies is evenmin onjuist en daarom heeft het college dit in redelijkheid aan zijn besluit ten grondslag kunnen leggen.

De monumentenvergunning was in verband met de ingestelde beroepen opgeschort. Het waterschap had de rechter gevraagd om opheffing van deze opschorting, om alvast met de bouw te kunnen beginnen. De rechter heeft dit verzoek afgewezen, nu de ongegrondverklaring van de beroepen de schorsing al opheft.

LJ Nummer

BB4238

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 25 september 2007 Naar boven