Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 158

25 september 2007

Rotterdam maakt werk van gezonde leefstijl

Nieuwe cijfers Jeugdmonitor onderstrepen noodzaak uitvoeringsprogramma Gezond in de Stad

Rotterdamse jongeren hebben meer te kampen met overgewicht dan hun leeftijdsgenoten in de rest van Nederland. Dat blijkt uit recente cijfers uit de Jeugdmonitor Rotterdam van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

De gemeente Rotterdam onderneemt daarom grondig actie om overgewicht te bestrijden met het uitvoeringsprogramma Gezond in de Stad (GIDS) dat vandaag door wethouder Jantine Kriens wordt gepresenteerd in de raadscommissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie.

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat in Rotterdam ongeveer 1 op de 4 á 5 leerlingen uit de brugklas en derde klas van het Voortgezet Onderwijs overgewicht heeft. Vooral bij meisjes in de brugklas wijken de cijfers in Rotterdam sterk af van het landelijke beeld: 27% heeft overgewicht tegenover 16% landelijk. Bij jongens in de derde klas van de middelbare school is dezelfde verhouding te zien: 22% met overgewicht in Rotterdam tegen 16% landelijk.

Gezond in de stad

In het nieuwe actieprogramma Gezond in de Stad wordt werk gemaakt van gezondheidsbevordering van Rotterdam op verschillende niveaus: op school, in de wijk en stedelijk. Leefstijl, psychische gezondheid en leefomgeving worden daarbij centraal gesteld. Wethouder Jantine Kriens: 'Wij willen dat Rotterdammers jong en oud weten hoe ze gezond worden en blijven. Gezonde mensen maken een gezonde stad!'

Jongeren

Overgewicht bij jongeren wordt bijvoorbeeld aangepakt door advies op maat door de jeugdgezondheidszorg en diëtisten voor kinderen en hun ouders. Jongeren moeten de mogelijkheid krijgen om op school gezond te eten en meer te bewegen. Scholen kunnen daarom gebruik maken van speciale lesprogramma's en extra bewegingsonderwijs. Super Fit en Lekker Fit! zijn daar voorbeelden van. Via de scholen worden ook ouders voorgelicht op ouderavonden. En scholen worden geholpen om van hun kantine een Gezonde Kantine te maken.

Alle Rotterdammers

Gezond in de Stad richt zich niet alleen op jongeren, maar op een wezenlijke verbetering van de gezondheid van alle Rotterdammers. Hiervoor worden verschillende acties in gang gezet zoals terugdringen van alcohol- en drugsgebruik, zorgen voor een betere luchtkwaliteit en het opzetten van een Centrum voor Jeugd en Gezin in alle deelgemeenten.

noot voor de redactie/