CDA

;tabid=157&mid=1006] 25 september 2007 - Persbericht - Europees Parlement wil meer maatregelen voor veilig speelgoed

De recente incidenten rond speelgoed en andere producten tonen aan dat maatregelen nodig zijn om in Europa veiligheid en gezondheid van producten beter te waarborgen.

CDA-Europarlementariƫr Corien Wortmann-Kool en medeondertekenaar van de resolutie: 'Wij kunnen niet tolereren dat de producten van onze handelspartners niet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Betere inspecties en striktere naleving van veiligheidsvereisten zijn hard nodig. In Europa, maar zeker ook door onze handelspartners zelf, met name China.
We moeten ons juist inzetten opdat in China en andere landen veilig geproduceerd wordt. Dat is een verantwoordelijkheid van de producenten zelf, die niet alleen voor de laagste prijs moeten gaan, maar de Europese Commissie moet ook veel actiever zijn. Productveiligheid moet veel meer prioriteit krijgen in de handelsbesprekingen.' Wortmann-Kool ergert zich aan de houding van Commissaris voor Internationale Handel Mandelson: 'Tot nu toe houdt de handelscommissaris zich buiten deze discussie, maar juist hij kan in de handelsbesprekingen maatregelen afdwingen om betere productveiligheid af te dwingen. Vooral als we samen met de VS een vuist maken kunnen we veel meer bereiken.'

China
Er zijn teveel incidenten waaruit blijkt dat onze standaarden voor veilige en gezonde consumentenproducten onvoldoende worden nageleefd. Ongeveer de helft van alle problemen in de EU met gevaarlijke importproducten, heeft betrekking op Chinese producten. Dat geldt niet alleen voor speelgoed, maar ook voor tandpasta, body lotions, bedden, kleurspoelingen en honden en kattenvoer. Naast harde afspraken in handelsovereenkomsten kan Europa ook technische assistentie bieden om China te helpen in eigen land de inspecties en controles te verbeteren.

China moet ook zelf de problemen rondom veiligheid van haar exportproducten aanpakken. Het land moet ook inzien dat het zijn reputatie kan verliezen. Nu gaat nog zo'n 20 procent van de export gaat naar de EU en dat is goed voor 7,5 procent van hun BNP. Wortmann-Kool: 'Door alle negatieve berichtgevingen zou de consument de producten uit China wel eens kunnen negeren: betere inspecties zijn dus niet alleen in het belang van de Europese consument, maar ook van de Chinese producent en de Chinese economie.'