Gemeente Nijmegen

Onderzoek naar mogelijkheden westkant Centraal Station

25/09/2007

De gemeente Nijmegen gaat de ruimtelijke mogelijkheden onderzoeken voor de omgeving van de Tunnelweg met het UWV, Vissers meubelen en het P&R terrein. De achterkant van het Centraal Station zou zich door de centrale ligging kunnen ontwikkelen tot een aantrekkelijke stedelijke locatie.

De gemeente wil de omgeving van het spoor meer de uitstraling geven die het als belangrijke entree van de stad verdient, en een betere verbinding realiseren tussen de gebieden aan weerskanten van het spoor. Ook moet het gebied meer verschillende functies krijgen.

Aan de centrumkant van het station is de ontwikkeling al in volle gang. De Vondelpoort, het Vondelparkje en het nieuwe gebouw van het ROC zijn al (bijna) gerealiseerd. Voor andere plekken zoals de voormalige TPG-locatie, het voormalige Arbeidsbureau, gebouw Metterswane en de Van Schaeck Mathonsingel zijn plannen in voorbereiding. Daarnaast bestaan er ideeën om de tunnel te overbouwen waardoor het stationsplein een meer besloten karakter krijgt.

De westkant van het station blijft tot nu toe achter bij alle ontwikkelingen. Daarom wil de gemeente de mogelijkheden voor dit gebied in kaart brengen. Dit wordt gedaan in samenspraak met NS Vastgoed, die eigendommen heeft in het gebied.

Een van de wensen van de gemeente voor de omgeving van de Tunnelweg, is het ontwikkelen van woningen gecombineerd met bedrijvigheid. Hierdoor ontstaat een betere aansluiting met de woonwijken in Nijmegen West. Ook zou er een goede verbinding tussen Nijmegen West en het Stationsplein, en een volwaardige stationsingang aan de westkant moeten komen. Een onderdeel van de studie is ook om te kijken of het kruispunt Tunnelweg/Marialaan aangepast moet worden voor de nieuwe ontwikkelingen.

De komende maanden zullen de ideeën verder worden uitgewerkt en doorgerekend. De gemeente stelt daarna een Ontwikkelingskader op dat richting moet geven aan (particuliere) initiatieven.