Gemeente Binnenmaas

Bezuinigingen Recreatieoord in onderzoek

In de afgelopen maanden is gewerkt aan het in beeld brengen van de mogelijkheden om het financiële tekort bij het Recreatieoord Binnenmaas terug te dringen. In het coalitieprogramma van Binnenmaas is deze eis vastgelegd. Het college stelt nu aan de gemeenteraad voor om goedkeuring te geven aan de koers die is uitgezet. Dit voorstel zal op 18 oktober in de commissie Algemene Bestuurlijke Zaken en Middelen (ABMZ) worden besproken.

Eén van de belangrijkste uitgangspunten voor de toekomst van het Recreatieoord is het feit dat volledige privatisering wordt afgewezen. Ingezet wordt op het behoud van het huidige karakter van het Recreatieoord; een laagdrempelige voorziening met een mix van gratis toegankelijke elementen (kinderboerderij en openbaar gebied), onderdelen met een beperkte entreeprijs (zwembad, speeltuin met attracties) en ondernemers (bijvoorbeeld horeca). Wel wordt, om de bezuinigingsdoelstellingen te halen, gekeken naar bijvoorbeeld de mogelijkheden om het voormalige onderkomen van het personeel uit te geven, de speeltuin en attracties te verpachten of om te vormen, evenementen uit te breiden waardoor er meer huuropbrengsten zijn, de kinderboerderij om te vormen en wijzigingen door te voeren in het terreinbeheer. Ook zal er nader onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden van het zwembad en wordt er gewerkt aan het terugdringen van de personele bezetting.

Overleg
Over de mogelijkheden die er zijn voor bezuinigingen, het karakter en doel van het Recreatieoord en de richting die het op zou moeten, is uitgebreid overleg geweest met allerlei partijen. De gemeente Binnenmaas heeft Groenservice Zuid-Holland gevraagd om het onderzoek te begeleiden. Ook is er een klankbordgroep vanuit de bevolking opgericht om mee te denken en is er een vertegenwoordiging vanuit de gemeenteraad betrokken bij het hele proces. Beide groepen zijn verschillende keren bij elkaar geweest om te discussiëren en hebben ook meerdere keren het Recreatieoord bezocht. Uiteraard zijn ook de medewerkers van het Recreatieoord nauw bij de gang van zaken betrokken.

Uitwerking
Als commissie en gemeenteraad instemmen met de door het college voorgestelde koers, zullen de verschillende bezuinigingsmogelijkheden, in overleg met de verschillende belanghebbenden, verder worden onderzocht en uitgewerkt. Naar verwachting zal er begin 2008 meer duidelijkheid zijn over de concrete maatregelen die uitgevoerd kunnen worden. Doel is om de eerste bezuinigingen in het nieuwe seizoen 2008 te kunnen realiseren en er voor te zorgen dat er voor het Recreatieoord op de langere termijn meer financiële stabiliteit ontstaat.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl