Gemeente Enschede

In Enschede kiest college voor `gericht verlonen'

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de voortgangsrapportage Actieplan Wet Werk en Bijstand (WWB) 2007. Het aantal bijstandscliënten is sinds 1 januari 2007 met ruim 4 % afgenomen en daarmee met een totaal aantal van 4468 beneden de grens van 4500 cliënten gekomen. De gemeente wil de komende tijd meer werk maken van `gerichte' verloningsconstructies. Bovendien wordt de lobby richting Rijk intensiever gevoerd om nog eens te wijzen op de onrechtvaardige effecten van het verdeelmodel in de WWB voor Enschede.

Enschede kiest voor `gericht verlonen'. Een combinatie van verlonen en werken aan een duurzaam arbeidsperspectief. Verloning vindt dan plaats bij bijvoorbeeld marktpartijen die gedurende de verloningsperiode actief met cliënten gaan werken aan vaardigheden zodat hun kansen op de arbeidsmarkt toenemen. Cliënten worden bij reguliere werkgevers geplaatst, zodat ze in de verloningsperiode uit kunnen stromen. `Ongerichte' verloning, daarentegen, is minder gericht op reïntegratie en lijkt vaak een cosmetische constructie: het effect ervan is dat bijstandscliënten slechts kort uit de bijstand zijn om vervolgens weer terug te stromen in de bijstand.

Myra Koomen, wethouder Werk en Inkomen, wil een extra slinger geven aan de lobby richting rijksoverheid: "Komend najaar is het `erop of eronder.' We moeten zorgen dat we in gezamenlijkheid met andere gemeenten richting Den Haag spijkers met koppen slaan om de `miljoenschade' voor Enschede als gevolg van het volstrekt onrechtvaardige financiele verdeelmodel voor de bijstand zoveel mogelijk te beperken".

Ontwikkelingen
De belangrijkste ontwikkelingen in de uitvoering van het actieplan zijn:

- In de periode januari 2007 t/m juli 2007 hebben 1.194 mensen een uitkering aangevraagd, terwijl 1.316 mensen niet langer bijstand ontvangen.

- Dit jaar zullen ongeveer 800 mensen een begeleiding bij WorkStep volgen. Tot nu toe heeft 40 % van de deelnemers werk gevonden.
- Er zijn ruim 300 cliënten aangemeld voor het diagnosetraject bij WorkStep. Voor 50 is het traject al daadwerkelijk afgerond.
- Inmiddels hebben 35 mensen via de arbeidsmaatregel `terugkeerbanen' een reguliere baan gevonden. De pilot met betrekking tot participatiebanen waarin plaats is voor100 kandidaten, start in het derde kwartaal.

- Vanuit de samenwerking tussen Werkplein, TaskForce Banen en het Ondernemersloket worden successen geboekt. Er zijn momenteel ruim 25 contacten met werkgevers waarbij een plaatsing van drie of meer mensen aan de orde is.

- De samenwerking binnen het Werkplein (CWI, UWV en gemeente) verloopt positief.

- Er komen relatief veel mensen van buiten de stad die in Enschede een beroep doen op de bijstand. Waarschijnlijk speelt de vrij grote voorraad goedkope woningen die makkelijk beschikbaar zijn een grote rol bij de verhuizing van deze mensen naar Enschede. Het gaat momenteel om 165 cliënten.

Ambities

- Oprichting Platform Onderwijs, Werk en Inkomen, voorheen het RPA (regionaal Platform Arbeidsmarkt) waarvan Myra Koomen voorzitter is. In de gewijzigde opzet nemen niet alleen Netwerkstad, maar ook het CWI, UWV, werkgeversorganisaties en de scholen Saxion en ROC van Twente deel. Eerste bijeenkomst is op 3 oktober.
- Oprichting Leerwerkloket en Jongerenloket in het Werkplein begin november.


25 september 2007