Gemeente Enschede

Nieuwe overdekte fietsenstalling bij het treinstation

ProRail en de gemeente Enschede gaan samen een nieuwe, overdekte fietsenstalling bouwen aan de westzijde van het trein station. Het college van B&W heeft besloten, dat zij daartoe een overeenkomst sluit met ProRail.


1000 Fietsen kunnen straks gratis in deze nieuwe fietsenstalling worden geparkeerd. De nieuwe stalling moet in het voorjaar van 2008 worden opgeleverd. Met de nieuwe fietsenstalling is een investering van ruim 1,8 miljoen euro gemoeid, waarvan een deel wordt betaald door ProRail (de eigenaar van de nieuwe stalling). Daarnaast zullen de 650 fietsklemmen aan de andere kant van het station (de oostzijde) uiterlijk in het jaar 2010 worden vervangen.

Bij de maatregelen tot het jaar 2010 gaat het voornamelijk om een kwalitatieve verbetering van de stallingplekken. Vóór 2012 moet vervolgens ook het aantal stallingplekken worden uitgebreid met 750 tot een totaal van 2400 plekken rondom het treinstation (binnen een straal van 400 meter).
In de nieuwe fietsenstallingen kunnen reizigers hun fiets gemakkelijk en veilig stallen. In de stalling is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met bijvoorbeeld brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden. De rekken bieden tevens meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten.

De vernieuwing van de fietsenstallingen in Enschede is onderdeel van het project `Ruimte voor de Fiets'. Een project waarbij fietsenstallingen op stations worden vernieuw en uitgebreid. Inmiddels zijn ruim 250 nieuwe stallingen in Nederland gebouwd. De gemeente Enschede en ProRail verwachten met de nieuwe fietsenstalling het gebruik van de fiets van en naar het station te stimuleren. Nu al komt bijna 30% van de treinreizigers op de fiets naar het station.


25 september 2007