Warchild


Zomerkamp op de Westelijke Jordaanoever
Door Marta Ramoneda

Klik hier om de grote versie te bekijken
click here to see the bigger version of the flash

Positieve zaadjes planten in een omgeving van haat en geweld Beschietingen, bombardementen en het vernietigen van huizen door het Israëlische leger. Maar ook de interne conflicten en de verheerlijking van geweld binnen de Palestijnse samenleving zorgen ervoor dat veel Palestijnse kinderen en jongeren opgroeien in een instabiele omgeving en onder grote spanning. Dat dit alles effect heeft op hun ontwikkeling mag duidelijk zijn. Want kenmerkend voor kinderen en jongeren is dat ze veel kopiëren van wat ze in hun omgeving zien en meemaken. In een wereld van wapens, tanks, bommen en soldaten vertonen zij dan ook vaker gewelddadig gedrag.

Positieve bijdrage
Maar naast slachtoffer zijn jongeren ook vaak juist degene die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het veranderen van de situatie. War Child Nederland ondersteunt in de Palestijnse gebieden en in Israël organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van de situatie van kinderen en jongeren in dit conflict zodat zij zich op een zo normaal mogelijke manier kunnen ontwikkelen en uitgroeien tot evenwichtige volwassenen.

Zomerkampen
In de zomermaanden juli en augustus organiseert War Child in samenwerking met de organisaties Center for Conflict Resolution and Reconciliation (CCRR) en Young Artist Forum (YAF) een tweetal zomerkampen op de Westelijke Jordaanoever voor Palestijnse kinderen en jongeren (jongens en meisjes) van tien tot zestien jaar die onder zeer moeilijke en armoedige omstandigheden opgroeien en veelal direct zijn geconfronteerd met het geweld.

Verheerlijking van geweld
Het doel van deze zomerkampen is tijdens de vakantieperiode jongeren even te laten ontsnappen aan het conflict en tegelijkertijd een alternatief te bieden voor het zelf gebruiken van geweld. De zomermaanden zijn een periode waarin het risico op actief betrokken te raken in het conflict hoger ligt dan anders. Omdat er voor jongeren in de Palestijnse gebieden maar weinig te doen is, worden de activiteiten van radicale groeperingen aantrekkelijk om aan deel te nemen. Daar komt bij dat de doelgroep tien tot zestienjarigen over het algemeen zeer vatbaar is voor rekrutering door radicale groeperingen. In een cultuur waarin geweld wordt verheerlijkt is de stap om je aan te sluiten bij een gewapende groepering niet zo groot. Met het organiseren van deze kampen wordt de Palestijnse kinderen en jongeren een alternatief geboden voor geweld.

Leren omgaan met het conflict
Deze zomerkampen van ieder vijftien dagen vinden plaats in het gebied rondom Ramallah (centraal Palestina) en in de omgeving van Bethlehem (Zuidelijk Palestina). Per zomerkamp kan een groep van ongeveer 50 kinderen en jongeren deelnemen. Voor hen wordt een flink aantal activiteiten georganiseerd, van dramaworkshops, tekenen, schilderen en muziekworkshops tot en met geschiedenisverhalen, sportactiviteiten en geweldloze communicatieworkshops. De bedoeling is dat de deelnemers dankzij deze activiteiten beter leren omgaan met het voortdurende conflict. Maar bovenal is het doel om op deze manier positieve zaadjes te planten in de kinderen en jongeren zodat zij niet zelf in geweld vervallen en nu en in de toekomst een actievere rol kunnen spelen in het beslechten van het voortdurende conflict.

Lees meer over Israël en de Palestijnse gebieden