PvdA Europees parlement


Gevaarlijk speelgoed in de ban

25 september 2007

Dorette Corbey

Speelgoed moet veilig zijn, dat stelt het Europese Parlement vandaag in zeer duidelijke taal. Het vraagt om strengere regelgeving en betere controles. De resolutie, die gesteund wordt door alle fracties in het Europese Parlement, komt er naar aanleiding van de recente incidenten waarbij onveilig speelgoed, gefabriceerd in China, uit de rekken werd gehaald. Producenten die de regels niet naleven moeten boetes opgelegd krijgen, vindt het EP.

"Volgens de nu geldende regels wordt cadmium en lood nog toegelaten in speelgoed. Dat moet dringend herzien worden en nog vóór het einde van het jaar. Ouders moeten er op aan kunnen dat de Sint straks kwaliteitsvol en veilig speelgoed brengt", zo zegt Dorette Corbey van de Nederlandse sociaal democratische delegatie in het Europees Parlement. "De geloofwaardigheid van het Europese keurmerk (CE) staat op het spel. Daarom zijn ook strengere controles noodzakelijk. De douanediensten moeten beter hun werk doen".

Van het onveilige speelgoed dat vorig jaar in beslag werd genomen was bijna de helft afkomstig uit China. Het Europese Parlement vraagt om die reden betere samenwerking met de producenten in China. "Toch verdient China, waar veel speelgoed wordt gemaakt, geen plaats in het verdomhoekje. Natuurlijk moet iedereen zich overal aan de veiligheidsregels houden, maar de eindverantwoordelijkheid ligt hierbij altijd bij het bedrijf dat het speelgoed op de markt brengt. Wie van hen zich niet aan de Europese regels houdt, dient gestraft te worden", maakt PvdA-europarlementariër Corbey duidelijk.