Wijziging tijdelijke Regeling maatregelen Vogelgriep

Toelichting voor de Staatscourant

Onderhavige regeling wijzigt de Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van Aviaire Influenza.

Op grond van beschikking 2005/734/EG zijn lidstaten verplicht om op basis van een periodieke risicoanalyse de maatregelen ter wering van Aviaire Influenza aan te passen.

Momenteel is het risico van insleep van deze ziekte door wilde vogels laag. Het is ruim 3 weken geleden dat een laatste uitbraak van hoog pathogene Aviaire Influenza van het type H5N1 in een buurland heeft plaatsgevonden. Blijkens onderzoek van SOVON vogelonderzoek vinden er bovendien geen trekbewegingen van wilde vogels plaats vanuit de in de buurlanden besmette gebieden. Daarnaast zijn ondanks de voortdurende monitoring van wilde vogels op Aviaire influenza de afgelopen maand geen besmette wilde vogels in de Europese Unie en in de afgelopen jaren geen besmette wilde vogels in Nederland gevonden.

Gelet op de bovenstaande risicoanalyse kan de afschermplicht voor bedrijfsmatig gehouden gevogelte (artikelen 3 en 3a) komen te vervallen. Overigens blijven de overige preventieve maatregelen, waaronder de verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting van pluimveevervoermiddelen die leeg vanuit Duitsland in Nederland worden gebracht van kracht.

Een tweede wijziging van de regeling betreft het vervallen van artikel 10. Deze bepaling is uitgewerkt.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

(w.g.) G. Verburg

Stcrt. 2006, 162; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 5 juli 2007 (Stcrt. 128).

Beschikking 2005/734/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 19 oktober 2005 tot vaststelling van bioveiligheidsmaatregelen ter beperking van het risico van overdracht van hoogpathogene aviaire influenza, veroorzaakt door het influenza A-virus subtype H5N1, van in het wild levende vogels naar pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels en tot instelling van een systeem voor vroege opsporing in risicogebieden (PbEU L 274).

25 september 2007

MINISTERIE VAN LANDBOUW,

NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur

en Voedselkwaliteit van 25 september 2007, TRCJZ/2007/3083,

houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van Aviaire Influenza (intrekking van afschermplicht voor bedrijfsmatig gehouden gevogelte)

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

Gelet op Richtlijn 2005/94/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40 (PbEU L 10);

Gelet op Beschikking 2005/734/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 19 oktober 2005 tot vaststelling van bioveiligheidsmaatregelen ter beperking van het risico van overdracht van hoogpathogene aviaire influenza, veroorzaakt door het influenza A-virus subtype H5N1, van in het wild levende vogels naar pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels en tot instelling van een systeem voor vroege opsporing in risicogebieden (PbEU L 274);

Gelet op Beschikking 2006/474/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 6 juli 2006 tot vaststelling van voorschriften voor de preventie van hoogpathogene aviaire influenza, veroorzaakt door influenza A-virus subtype H5N1, naar vogels in dierentuinen en officieel erkende instellingen, instituten of centra in de lidstaten en tot intrekking van Beschikking 2005/744/EG (PbEU L 187);

Gelet op artikel 17, eerste lid, 31 en 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Tijdelijke regeling maatregelen ter wering van Aviaire Influenza wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:


1. In het eerste lid wordt 'gevogelte' vervangen door: bedrijfsmatig gevogelte.


2. In het tweede lid wordt "deze paragraaf" vervangen door: artikel 4.

B

De artikelen 3, 3a en 10 vervallen.

Artikel II

Deze regeling wordt bekend gemaakt aan de media en treedt op 25 september 2007 om 17.00 uur in werking.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

(w.g.) G. Verburg

Categorieën: Landbouw

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit