Gemeente Zaanstad

25-09-2007

De gemeente Zaanstad stuurt deze week een brief naar 700 bedrijven/grondeigenaren van mogelijk vervuilde grond om hen te attenderen op de uiterste aanmeldtermijn van 31 december 2007 om voor subsidie in aanmerking te komen.

Ondernemers en terreineigenaren met bodemverontreiniging kunnen bij een sanering gebruik maken van de subsidiemogelijkheid uit de Bedrijvenregeling Bodemsanering. Deze bijdrage kan oplopen tot 70% van de saneringskosten.
De aanmelding voor deze subsidie is geen verplichting om direct tot saneren over te gaan. Het tijdstip van sanering wordt bepaald door de ernst van de verontreiniging. Vaak hoeft de sanering niet gelijk te gebeuren als de verontreiniging weinig risico's oplevert. In prakrijk laten bedrijven de sanering vaak aansluiten op ontwikkelingen op het bedrijfsterrein, zoals een verbouwing. Wethouder Robert Linnekamp van Milieu: "Ondernemers kunnen door zich aan te melden op termijn veel geld besparen. Een kans die ze, ook in het belang van een goed milieu, niet moeten laten lopen".

Het is de bedoeling dat voor 2030 alle bedrijventerreinen zijn gesaneerd of dat er beheersmaatregelen zijn getroffen. Vervuilde bedrijfsterreinen die een groot risico voor gebruikers en hun directe omgeving vormen, moeten uiterlijk in 2015 zijn aangepakt.