NOC*NSF


Sport na schooltijd start in Nijmegen

NIJMEGEN - Eind vorig jaar namen vier Nijmeegse sportverenigingen het initiatief om sportaanbod na schooltijd (BSO) te realiseren. NOC*NSF benoemde dit initiatief tot 'Proeftuin, nieuwe sportmogelijkheden' en het ministerie van VWS kende een financiering toe. Eind vorige week ging de BSO van start onder de naam SportZ.

Nijmegen Atletiek, Gym- en Turnvereniging de Hazenkamp, basketballvereniging de Matrixx Magixx en hockeyvereniging NMHC Nijmegen komen na schooltijd met superspannend sportaanbod. Verschillende verenigingen hebben al aangediend ook mee te willen doen.

Kern van SportZ is dat de sportverenigingen sport aanbieden in de wijken. SportZ heeft in samenwerking met het onderwijs BSO-dependances opgezet in Oosterhout, Lent en de wijk Gildenkamp. Voorlopig gaan deze een of twee middagen per week open. Door de sport letterlijk dichterbij te brengen, zullen meer kinderen tussen de 6 en 12 jaar geprikkeld worden te gaan sporten.

SportZ stemt het sportaanbod beter af op de wensen en interesses van de jeugd. Er zijn zesweekse modules ontwikkeld rond thema's als Show, Avontuur, Good4U en SportZ RedcordZ. Daarnaast laat SportZ kinderen kennismaken met helden uit de sport. Dat zijn niet altijd de grote winnaars, maar wel altijd mensen die houden van wat ze doen!

Elke middag komen er twee sporten aan bod. Verder zijn er rustmomenten met daarin activiteiten gericht op het thema. Elke module eindigt met een bijzonder evenement: een voorstelling van de kinderen, een clinic of een toernooitje.

De dependances in de wijken zijn een alternatief voor het traditionele aanbod van sportverenigingen. De clubs concurreren in dit project niet om jeugdleden, maar werken juist samen om ze te bereiken. De verenigingen hopen dat hierdoor meer kinderen ontdekken hoe leuk sporten in verenigingsverband kan zijn. Als vervolg op de kennismaking bij SportZ kunnen ze via een ZAP-abonnement sporten bij een aantal verenigingen.

Nieuw is ook de samenwerking tussen diverse partners: de basisscholen ? met name de Luithorst, de Kampus, het Talent en de Oversteek -, de Hogeschool Arnhem-Nijmegen met SGM en ALO, het CIOS van ROC Rijn-IJssel, en Sport Service Nijmegen. KION, de grootste bestaande aanbieder van BSO is eveneens partner en zet pedagogisch medewerkers in op de dependances. SportZ is een erkende BSO.

(25 september 2007)