Project Gemeente Westland

Naaldwijk vastgesteld
Structuurvisie Verdilaan e.o. in Naaldwijk vastgesteld

Publicatiedatum: 04-10-2007

De gemeenteraad van Westland heeft op 25 september jl. de structuurvisie Verdilaan vastgesteld. In deze visie is aangegeven hoe het gebied rond de Verdilaan in Naaldwijk er in de toekomst uit komt te zien. De visie maakt het mogelijk om in het plangebied het nieuwe Westlandse gemeentehuis, een grotere Albert Heijn, nieuwe woningen en een park op een deels ondergrondse parkeergarage te realiseren.

De structuurvisie beschrijft de kaders waarbinnen de gemeente het gebied wil ontwikkelen. Het is een soort eerste schets. In de komende maanden zal de structuurvisie in overleg met belanghebbenden worden uitgewerkt tot een definitief stedenbouwkundig plan. Daarna wordt de bestemmingsplanprocedure gestart. De eerste schop gaat waarschijnlijk in 2010 de grond in.

Uitgangspunt van het ontwerp is dat de centrumzijde van de Verdilaan qua bouwhoogte moet aansluiten bij het oude centrum. De bebouwing aan de andere kant van de Verdilaan zal hoger zijn (maximaal 7 lagen). Daarnaast worden de zichtlijnen op de kerk hersteld.

Deelplannen

* Als het definitieve investeringsbesluit door de raad is genomen, kan de bouw van het nieuwe gemeentehuis starten nadat de Rabobank is gesloopt, volgens planning eind 2010. Op de plek waar nu de Rabobank staat, is het nieuwe gemeentehuis van Westland gepland. Dit moet de huidige gemeentekantoren in s-Gravenzande, Naaldwijk, De Lier, Monster en Wateringen vervangen. Er moeten nog architecten worden geselecteerd voor het ontwerp van het gemeentehuis.

* De Pijle Tuinenhof is momenteel bezig met de voorbereiding voor nieuwbouw in het Woerdblok in Naaldwijk. Wanneer de Pijle Tuinenhof is verhuisd, zullen aan de Verdilaan nieuwe appartementen worden gebouwd die geschikt zijn voor senioren. Het gebouw zal tussen de 4 en 6 lagen krijgen. De start bouw is volgens planning begin 2010.

* Wanneer het nieuwe gemeentehuis gereed is, is het oude Naaldwijkse gemeentehuis overbodig. Er is bovendien een groot tekort aan parkeren in Naaldwijk en het wordt steeds lastiger om de auto kwijt te raken rond het centrum. De oplossing die de structuurvisie hiervoor biedt, is het verplaatsen van Albert Heijn naar de plek van het huidige gemeentehuis. Hierdoor kan op de rest van de locatie een halfverdiepte parkeergarage worden gemaakt met een park op het dak. Dit betekent een forse toename van het aantal parkeerplaatsen. Dit dakpark loopt schuin af richting het centrum. Albert Heijn zelf zal bij deze verplaatsing een grotere omvang krijgen. De start bouw staat gepland voor de tweede helft van 2012.

* Het Heilige Geesthofje is één van de mooiste plekken in Naaldwijk. De achterkant van het hofje is echter nogal rommelig: het oude centrum gaat vrij abrupt over in de parkeerplaats van Albert Heijn. Het vierde deelplan voorziet daarom in een rijtje woningen om de historische kern af te maken. Dit wordt kleinschalige woonbebouwing die qua architectuur goed aansluit op het oude centrum.

* Aan de Verdilaan ligt nu een belangrijke bushalte. Deze halte is goed gelegen; aan de rand van het centrum en vlak naast het gemeentehuis en de supermarkt. In het nieuwe plan blijft het busstation op dezelfde plek maar het krijgt wel een nieuwe overkapping.

* De Stokdijkkade is nu een wat onoverzichtelijke weg.Vooral voor fietsers is het gevaarlijk manoeuvreren rond de geparkeerde autos langs de rijbaan. Zodra er in het centrum voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd zijn, is parkeren aan de Stokdijkkade langs de rijbaan niet meer toegestaan.

Verkeerssituatie
Om het verkeer naar en van het centrum van Naaldwijk in goede banen te leiden worden de mogelijkheden onderzocht om de Verdilaan anders in te richten. Een van de mogelijkheden is een knip in de Verdilaan zodat doorgaand verkeer over deze weg niet meer mogelijk is. De hele verkeerssituatie in het centrum zal nog verder worden onderzocht en met cijfers worden onderbouwd. Vervolgens zal het college aan de gemeenteraad een voorstel doen.