Eenderde Nederlanders wil accijns op frituurwaar


90% betaalt graag meer premie voor optimale gezondheidszorg

UTRECHT, 20070925 -- 33% van de Nederlanders ziet graag, net als bij alcohol en tabak, een accijns op frituurwaar. Daarnaast is maar liefst 90 procent van de Nederlanders bereid meer te betalen voor hun ziektekostenverzekering als ze de garantie krijgen voor optimale zorg. Dit blijkt uit Zorgtrends, een onderzoek uitgevoerd in opdracht van farmaceut Schering-Plough.

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder een panel van consumenten, blijkt dat eenderde van deze premiebetalers voor de invoering van accijns op frituur is. Mensen die ziek zijn geworden door roken kosten extra geld, net als mensen die diabetes hebben gekregen door te vet eten. Bart van der Lelie van Schering-Plough: "De premiebetaler vindt kroket of frikadel vergelijkbaar met een sigaret. Het is allebei slecht voor de gezondheid. Maar als zo'n accijns wordt ingevoerd, moeten de opbrengsten wel ten gunste komen van de gezondheidszorg" aldus het directielid van de farmaceut.

Maar liefst 90 procent van de Nederlanders is bereid meer te betalen voor hun ziektekostenverzekering als ze daarmee de garantie krijgen voor optimale zorg.
Nu heerst bij veel mensen het gevoel dat ze vanwege geldproblemen in de gezondheidszorg worden afgescheept met goedkopere verouderde medicijnen. Onder meer mensen met reuma en kanker hebben het idee dat ze niet altijd de beste zorg krijgen. Als patiënt verwacht je dat als je ziek bent je ook altijd de beste medicijnen krijgt, maar dat is niet altijd zo. "Patiënten kunnen oudere middelen krijgen, die goedkoper zijn, maar bijvoorbeeld hartklachten en haaruitval kunnen veroorzaken. En dat terwijl er soms nieuwe, duurdere medicijnen zijn waarbij je deze bijwerkingen veel minder ziet", aldus Van der Lelie.





Schering-Plough