Milieubewuste wintersporter neemt de trein


Uitstoot CO2 per reizigerskilometer het kleinst

DELFT, 20070925 -- Steeds meer milieubewuste wintersporters nemen de trein naar hun vakantieadres in de Alpen. Volgens spoorwegmaatschappij Euro-Express-Treincharter (EETC) uit Delft is reizen per trein liefst de helft schoner dan reizen per auto. De goede milieuprestaties van de trein zijn vooral te danken aan de hoge bezettingsgraad.

Komend wintersportseizoen zullen er weer honderdduizenden wintersporters met de auto, de bus of het vliegtuig naar de sneeuw in de Alpen reizen. Door de uitstoot van CO2 en stikstofoxides levert dat een zware belasting voor het milieu op. "Dat hoeft niet", zegt Leo Weeber, directeur van EETC, "want wintersporters kunnen komende winter ook kiezen voor bijvoorbeeld onze Alpen Expres. Dan weten ze dat ze op een milieuvriendelijke manier naar de sneeuw reizen." Volgens Centraal Bureau is de trein in vergelijking met de auto of het vliegtuig het meest milieuvriendelijke vervoermiddel. De uitstoot van CO2 en stikstofoxides zijn per reizigerskilometer met de trein het kleinst.

Alpenplatform: voorkeur voor trein
EETC, die naast de Alpen Expres ook eigenaar is van De Ski-Trein, heeft het milieu hoog in het vaandel staan. Weeber: "Om die reden zijn we ook een samenwerking aangegaan met het Nederlands Alpenplatform." Het Nederlands Alpenplatform is opgericht in 1991 en vindt dat alle partijen die bij bergsport en toerisme betrokken zijn, gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit van natuur, milieu en landschap in het Alpengebied.

Hanno Uitenboogaart van het Nederlands Alpenplatform zegt: "Wij zijn van mening dat gezien de geringere CO2 uitstoot van treinen, deze vorm van vervoer de voorkeur heeft boven auto, bus en vliegtuig om de wintersportplaatsen in de Alpen te bereiken."

Voordeelklasse
Mede om het schoner reizen per trein te stimuleren heeft EETC voor komend winterseizoen voor de Alpen Expres de voordeelklasse geïntroduceerd. Het is nu mogelijk om retourtickets te reserveren vanaf ¤ 79,-. Daarvoor heeft men een slaapplaats in een zespersoons coupé. "We merken dat steeds meer mensen de milieuaspecten mee laten wegen bij hun beslissing om met de trein naar de wintersport gaan", aldus Ed Smit, Sales Manager van EETC. "Natuurlijk is het ontlopen van de files en besneeuwde wegen ook een belangrijke overweging."

Gemak Voor de wintersporter zijn er naast de milieuoverwegingen meer redenen om te kiezen voor de trein om naar één van de 165 EETC wintersportbestemmingen in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk te reizen. "Het gemak dient ook de mens", zegt Smit. "Bijvoorbeeld instappen in Utrecht en zonder filestress, sneeuwkettingen of verplichte winterbanden naar de vakantiebestemming reizen. De vakantie begint voor hen dus eigenlijk al in Utrecht."

Omdat de treinen in de avond vertrekken, komt men al in de ochtend aan op de plaats van bestemming. Hierdoor wordt een dag vakantie `gewonnen'. Men kan zo vanuit de trein op de ski's. Ook op de terugweg wint men een dag, want de treinen vertrekt pas aan het einde van de zaterdag en komen zondagochtend weer aan in Utrecht.

Voor meer informatie: www.alpenexpres.nl