Technische Universiteit Delft

Olieproductie
door M&C

Promotie van dhr. H.J. Castelijns: "Two-phase reactive transport of an oil-soluble chemical: an NMR study"

25 september 2007 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. H.J. Castelijns | natuurkundig ingenieur, Nederland promotors | Prof.dr. P.K Currie, prof.dr. S.M. Luthi en prof.dr.ir. P.L.J. Zitha (CiTG)

Two-phase reactive transport of an oil-soluble chemical: an NMR study Een oil-soluble chemical (OSC) is een chemische verbinding die oplosbaar en chemisch inert is in olie, maar reageert met water om een gel te vormen. Een toepassing van een OSC kan gevonden worden in olie- en gasproductie. Een verhoogde waterproductie, die doorgaans optreedt in oudere olievelden, kan tegengegaan worden door het inbrengen van de OSC in de directe omgeving van de olieput. De OSC zal dan een gel vormen in het poreuze gesteente met een hoge waterverzadiging en zodoende de waterstroming afsluiten.

In dit overwegend experimenteel onderzoek werden de reactieve transportprocessen bestudeerd op een fundamenteel niveau, zowel in tweefase bulksystemen als in poreuze materialen. Er werd gebruik gemaakt van geavanceerde magnetische kernspinresonantietechnieken, ook bekend als NMR of MRI. Door het meten van de NMR-relaxatietijden van zowel waterstof (in olie) als deuterium (in zwaar water) werden de gekoppelde massaoverdrachtsprocessen en de gelvorming gekarakteriseerd en gekwantificeerd. Uit de resultaten bleek dat zowel in bulk als in zandsteen de massaoverdracht van de OSC gedreven wordt door de hydrolysereactie die sterk pH- en temperatuurgevoelig is. Ook de gekoppelde gelreactie is sterk afhankelijk van deze parameters.

Tenslotte werd het effect van de gevormde gel op de permeabiliteit van het gesteente gekwantificeerd om inzicht te krijgen in het blokkerende vermogen van de gel, met betrekking tot olie en water. De beschreven resultaten zijn van belang voor het uitvoeren van realistische simulaties op reservoirschaal en het plannen van een gelbehandeling in het veld.

Laatst gewijzigd: 29 augustus 2007