Gemeente Delft

Persbericht griffie gemeenteraad Delft

Meepraten over de toekomst van het Delftse referendum kunnen burgers en organisaties uit Delft op dinsdag 25 september in het IHE-gebouw aan de Westvest 7, 2601 DA Delft. De bijeenkomst begint om 19.45 (zaal open om 19.15 uur).

Een referendum of volksraadpleging laat burgers op een directe manier mee beslissen over plannen in de gemeente. Op 22 november 2006, gelijktijdig met de verkiezingen van de leden van de Tweede Kamer, vond in Delft een referendum plaats over het Ontwikkelingsplan uitbreiding Camping Delftse Hout. De meerderheid van de Delftenaren was uiteindelijk tegen een uitbreiding van de camping. Op 30 november 2006 heeft de gemeenteraad overeenkomstig de uitslag van het referendum het voorstel voor uitbreiding van de camping verworpen.

Op verzoek van de gemeenteraad is het totale proces rondom het referendum geëvalueerd. Deze evaluatie is op 22 mei 2007 besproken in de raadscommissie Bestuur en Werk. Een meerderheid van deze raadscommissie adviseerde de raad tot het instellen van een zogenoemde commissie Extern, met als hoofddoel tot een modernisering van de bestaande referendumverordening te komen.

De gemeenteraad van Delft nodigt alle burgers en belangenorganisaties uit om mee te praten over de toekomst van het Delftse referendum. De discussie staat onder leiding van commissievoorzitter Ernst Damen.

Het is de bedoeling dat aan de hand van een zestal stellingen een levendige discussie ontstaat over de verschillende aspecten van het referendum. Er worden stellingen bediscussieerd over de volgende onderwerpen:


- Over welk soort RO-onderwerpen kan een referendum worden gehouden?
* Moeten er onderwerpen uitgezonderd worden?
* Is het wenselijk dat er een onafhankelijke Referendumcommissie wordt ingesteld?
* Beïnvloeding van het proces.

* Campagne voeren door college en politieke partijen.
* Combinatie van een referendumverordening met een burgerinitiatief.

De raad heeft tevens een aantal ervaringsdeskundigen uitgenodigd om de stellingen in te leiden en de discussie te prikkelen, te weten vertegenwoordigers van de gemeenten Delft, Amsterdam, Leiden, Den Haag en van het Referendum Platform.

Het volledige programma kunt u binnenkort vinden op www.delft.nl/gemeenteraad

De raad nodigt u uit om bij deze commissie Extern aanwezig te zijn en aan de discussie deel te nemen. U wordt vriendelijk verzocht aanmeldingen uiterlijk vrijdag 21 september door te geven via griffie@delft.nl of via telefoonnummer 015-260 2639 of 260 2419.


---
Noot voor de redactie (