Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07 - 98

Nijmegen, 13 september 2007

Leren van Zweedse successen in duurzaamheid - gastlezing prof.dr. Karl-Henrik Robèrt

Dinsdag 25 september, Senaatszaal, Radboud Universiteit Nijmegen, 14.30 - 17.00 uur

Op dinsdagmiddag 25 september a.s. verwelkomen het Centre for the Sustainable Management of Resources (CSMR) van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Stichting Duurzaam Hoger Onderwijs prof. dr. Karl-Henrik Robèrt voor een gastlezing met aansluitend gesprek en discussie. Prof. Robèrt is verbonden aan het Blekinge Institute of Technology (Karlskrona, Zweden) en tevens oprichter van The Natural Step (TNS), een internationale NGO met een wetenschappelijk gefundeerde benadering van duurzaamheid. Karl-Hendrik Robèrt ontving eerder de Green Cross Award voor internationaal leiderschap, en de Blue Planet Prize, de 'Nobelprijs' voor ecologische duurzaamheid. In 2005 won hij de The Social Responsibility Laureate Medal van het Global Centre for Leadership & Business Ethics.

Leren van Zweedse voorbeelden

Robèrt geeft in zijn lezing zijn visie op en benadering van duurzaamheid. Ook vertelt hij over zijn ervaringen als wetenschapper in het werken met gemeenten en bedrijven in Zweden en wereldwijd. Aansluitend is er ruimte voor vragen en gesprek en discussie met de zaal. Het CSMR en DHO Nederland hebben Robèrt naar Nederland gehaald om te leren van zijn strategische benadering van duurzaamheid op het snijvlak van wetenschap en samenleving. Deze is zeer succesvol in Zweden en tal van andere landen (zie www.naturalstep.org).

Alleen al in Zweden werken meer dan zestig gemeenten en vele grote en kleine bedrijven met de benadering van The Natural Step. Zij boeken opmerkelijke successen in het verzoenen van ecologie en economie. Bovendien draagt de benadering bij aan de ontwikkeling van sociale cohesie en sociaal kapitaal in gemeenschappen en bedrijven (o.a. Nike, Starbucks, Electrolux, Panasonic, Interface).

Onderzoek en onderwijs rond duurzaamheid

Robèrt ontwikkelde samen met het Blekinge Institute of Technology ook de succesvolle internationale Master 'Strategic Leadership for Sustainability' en het onderzoeksprogramma 'Real Change'. Vragen die op 25 september aan de orde komen zijn onder meer: Hoe ziet Robèrt de interactie van wetenschap en samenleving rond duurzaamheid? Hoe kan de universiteit met haar onderzoek en onderwijs een actievere rol vervullen in de maatschappelijke zoektocht naar een duurzame samenleving?

Programma

14.30 uur Opening door middagvoorzitter Douwe Jan Joustra

14.35 uur Welkomstwoord door prof.dr. Toine Smits, directeur Centre for the Sustainable Management of Resources (RU Nijmegen)

14.40 uur Inleiding prof. dr. Karl-Henrik Robèrt, aansluitend vragen

15.30 uur Pauze

15.40 uur Korte introductie over het onderzoeksprogramma Real Change en over de rol van universitair onderzoek in het maatschappelijke proces richting duurzaamheid

15.55 uur Reflectie door co-referent emeritus-hoogleraar prof.dr. Leo Jansen (TU Delft)

16.15 uur Ruimte voor vragen en discussie vanuit de zaal

16.55 uur Afronding door middagvoorzitter

17.00 uur Informele netwerkbijeenkomst met hapje en drankje

Tijd: 14.30 - 17.00 uur, met aansluitend een hapje en drankje

Locatie: Senaatszaal, Aula- en congrescentrum Radboud Universiteit Nijmegen,

Comeniuslaan 2, Nijmegen

Bekijk voor een korte videokennismaking met Robèrt op: http://www.bigpicture.tv/videos/watch/621bf66dd

Uw aanmelding kunt u mailen naar: info@dho.nl,

Noot voor de pers:

Dinsdag 25 september, Aula, Senaatszaal, Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2, tijd: 14.30 - 17.00 uur Voor achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met Kirsten Kuipers, CSMR, tel. 024 365 2260, E-mail: k.kuipers@science.ru.nl

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. 024 - 361 6000

Zie ook www.ru.nl/onderzoek en blijf op de hoogte via www.ru.nl/wetenschapsagenda