Ingezonden persbericht


Stichting Stimuleringsprijzen Gilden bestaat tien jaar

De Overheid kan niet verder springen dan haar stok lang is, het Gilde wel

Zeist, 14 september 2007

Een belangrijk moment in het bestaan van Gilde Nederland. Het Gilde zal u misschien weinig zeggen, want de Gilden werken vooral tussen de coulissen van de Nederlandse samenleving. Daar proberen zij de gaten op te vullen door overdracht van kennis en ervaring, door het coachen van jongeren en startende ondernemers, door anderstaligen daadwerkelijk ter zijde te staan om te integreren, door bestrijding van eenzaamheid onder ouderen, door cursussen, excursies, enz. De projecten zijn vooral lokaal en ze worden gedragen door zo'n 7500 vrijwilligers.

Een belangrijk moment nu is dat de Stichting Stimuleringsprijzen Gilden (een onderafdeling van Gilde Nederland) tien jaar bestaat. Deze Stichting is indertijd van start gegaan dankzij een subsidie, die door de toenmalige Staatssecretaris Erica Terpstra is toegekend om de projecten, die de lokale Gilden indienden, te honoreren. Deze projecten werden door een externe jury beoordeeld en voor financiering voorgedragen. Nu, na tien jaar, willen wij, de Gilden, graag ons verhaal kwijt over wat onder begeleiding van deze stichting tot stand is gekomen. Het is - dunkt ons - de moeite waard. Daarom nodigen wij u uit voor een persconferentie die op dinsdag 25 september a.s. om 10.30 uur begint in Hotel Theater Figi, Het Rond 2 te Zeist. Graag vernemen wij van u of u aanwezig kunt zijn: gilde.nederland@wanadoo.nl

Alvast een indruk: bij de ongeveer zeventig lokale gilden zijn zo'n 7500 vrijwilligers betrokken. Ze bereiken daar jaarlijks 150.000 mensen mee.

Groei
Nog meer cijfers? Jaarlijks doen zo'n 110.000 mensen mee aan de excursies, wandel - en fietstochten van de Gilden. Ongeveer 8500 deelnemers profiteren jaarlijks van de één op één bemiddeling. Bij het integratieproject 'SamenSpraak' hebben wekelijks 2500 Gilde-mensen contact met anderstaligen. Dat zijn er 3000 per jaar, nu alweer tien jaar achtereen, en ze worden beter geïntegreerd 'afgeleverd' aan de Nederlandse samenleving. Coach4you is sinds twee jaar een nieuw project, hier zijn de aantallen geringer, maar de inzet van Gilde-mensen is bij dit project zeer intensief. Vooral deze twee projecten vormen een grote maatschappelijk betrokkenheid van Gilde-mensen. 'SamenSpraak' omvat een landelijk netwerk van taalprojecten waarin Gilde-vrijwilligers in of vanuit de huiselijke sfeer met anderstaligen praten. Nieuwkomers komen zodoende in contact met Nederlanders. Ze spreken in onze taal over de actualiteit en leren meer over de regels en de praktijk van onze samenleving. Deze contacten duren gemiddeld een jaar. Bij 'Coach4you' begeleiden Gilde-vrijwilligers gemiddeld zelfs 18 maanden een jongere. Zij begeleiden leerlingen van groep 8 naar de brugklas als de stap van basisschool naar voortgezet onderwijs een extra risico zou kunnen opleveren. De oplossing om schooluitval te beperken.

Win-win situatie
De filosofie van het Gilde is even eenvoudig als doeltreffend: breng de niet-meer-zo-actieve 50-plussers in contact met mensen die kennis of informatie zoeken en zorg voor een kader waarbinnen die overdracht kan plaats vinden. Doe dat op belangeloze en informele wijze en de voordelen liggen voor de hand. De verstrekker van informatie adviseert over zijn beroep of ervaring en doet weer volop mee aan de samenleving. De ontvanger krijgt gratis de kennis en stimulans die hij nodig heeft. Een win-win situatie.

Gulden Gildeprijs
Vrijdag 28 september a.s. worden tijdens de Landelijke Gildedag in Amersfoort de succesvolste projecten bekend gemaakt en beloond met de Gulden Gildeprijs. Ook hierbij bent u van harte uitgenodigd. Vanaf 10.30 uur wordt een aantal van de projecten op een ludieke wijze door Gilde-mensen gepresenteerd. De prijsuitreiking vindt in de middag plaats. De locatie is Stadscafé De Observant, t.o. het stadhuis, Stadhuisplein 7 Amersfoort.

Informatie Wim Buis, voorzitter Stichting Stimuleringsprijzen Gilden: 030-692 00 37, wim.buis@hetnet.nl. Routebeschrijving www.figi.nl; www.stadscafe.nu.