Gemeente Medemblik

Stuurgroep aan de slag met binnen- en buitendijkse ontwikkelingen

Maandagmiddag 24 september is de stuurgroep ontwikkelingen Vooroever geïnstalleerd. Voorzitter K.T. Gutter, tevens wethouder gemeente Medemblik, ontving uit handen van de vertegenwoordiger van het ministerie van LNV, directie regionale zaken West de heer C. M. Beentjes, een cheque ter waarde van 1,5 miljoen euro als bijdrage voor het project uitbreiding Vooroever Medemblik. Deze subsidie vanuit het rijksprogramma natuurontwikkeling IJsselmeergebied, in samenwerking met Rijkswaterstaat IJsselmeergebied, is de opstap geweest voor betrokken partijen om gezamenlijk de uitvoering van het project te stimuleren.

De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten Medemblik, Wervershoof en Andijk, de provincie Noord-Holland, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied, het Hoogheemraadschap Hollands noorderkwartier, Staatsbosbeheer, het Stoommachinemuseum en het Recreatieschap Westfriesland. Doelstelling van de stuurgroep is het integraal koppelen van binnen- en buitendijkse projecten op het gebied van natuur, landschap, water, recreatie en toerisme. Leidraad voor de ontwikkelingen is het Landschapsplan West-Friesland en de concrete uitwerking hiervan in (in eerste instantie) het deelplan Koggengebied. Als eigenaar van het Landschapsplan en gezien de regionale uitstraling van deze doelstelling voert het Recreatieschap het secretariaat.

Binnen- en buitendijkse ontwikkelingen
Eerste taak van de stuurgroep wordt de realisatie stimuleren, en de voortgang bewaken, van het project Integrale ontwikkeling rondom recreatie- en natuurterrein de Vooroever te Medemblik - buitendijks. Het project omvat uitbreiding van recreatiemogelijkheden (strand- en waterrecreatie), stimuleren van het toerisme vanaf het water richting het stoommachinemuseum en achterliggende stad en land. Tevens wordt de natuurfunctie van de huidige vooroever versterkt met ongeveer 26 ha. Uitvoering zou eind 2009 afgerond moeten zijn. Dit is echter niet de enige taak van de stuurgroep. Binnen- en buitendijks langs de kustlijn Medemblik - Enkhuizen spelen meer kansen voor onder andere natuur, recreatie, water, landschap en toerisme. Koppeling en afstemming van projecten zal zorgen voor meer draagvlak en duurzamere oplossingen en voorkomt zo versnippering van functies. De samenstelling van de stuurgroep zal niet statisch zijn. Afhankelijk van de fase waarin een project zich bevindt is het denkbaar dat andere betrokken organisaties aanschuiven. Een projectgroep zal opgestart worden om de vele stappen die men nog moet zetten verder vorm te geven ter ondersteuning van de stuurgroep.

Landschapsplan
Om in West-Friesland te komen tot meer rijke en gevarieerde natuur, groene gebieden nabij steden en dorpen, recreatiemogelijkheden en wandel-, fiets- en vaarroutes, is het Landschapsplan West-Friesland opgesteld. Dit plan is gemaakt in opdracht van het Recreatieschap Westfriesland in samenwerking met de negen gemeenten van West-Friesland te weten Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec en Wervershoof. Het Landschapsplan is tot stand gekomen in overleg met de bovengenoemde gemeenten, natuurbeschermings¬organisaties, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Kamer van Koophandel, Land- en Tuinbouworganisatie Noord, Landschap Noord-Holland, provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, VVV, ondernemers en particulieren.

Wethouder Gutter neemt een cheque in ontvangst t.w.v. 1,5 miljoen euro.

Op het Gebiedsbureau ILG Landschapsplan West-Friesland worden projecten in het kader van het Landschapsplan en aanvullende projecten binnen de ILG-themas, zoals landbouw en cultuurhistorie, verzameld om zo de realisatie van projecten in het landelijk gebied centraal uit te dragen.

Heeft u vragen over of opmerkingen op het Landschapsplan West-Friesland, dan kunt u contact op nemen met het Recreatieschap Westfriesland via nummer (0228-510120) of per mail voorlichting@recreatieschapwestfriesland.nl. Ook kunt u voor meer informatie over het Landschapsplan West-Friesland terecht op onze website www.recreatieschapwestfriesland.nl.