Ingezonden persbericht

Warmte en elkaar écht zien belangrijk voor vriendschappen

Liever persoonlijk contact dan digitaal

Amstelveen, 25 september 2007 - We kunnen niet meer zonder sms, msn, mail of chatten. Tóch wint de echte ontmoeting het van de digitale ontmoeting. Likeurmerk Licor 43 (spreek uit als Liekòr kwarentaa ie très) vroeg in zes provincies aan mensen wat zij van vriendschap vinden. En wat blijkt: 77% van de respondenten vindt dat men zich bewust moet worden van de meerwaarde van echte ontmoetingen ten opzichte van elkaar digitaal spreken. Ook heeft - als men moet kiezen - 78% liever minder vaak contact, maar dan wel een echte ontmoeting in plaats van vaker digitaal contact. Belangrijkste reden? Zowel mannen als vrouwen vinden persoonlijk contact warmer. Het onderzoek werd in opdracht van Licor 43 uitgevoerd door Market Response.*

Twintigers - grootgebruikers van mobieltjes en pc's - blijken meer waarde te hechten aan persoonlijk contact, dan dertigers en veertigers. Van de twintigers (25-29 jaar) zegt maar liefst 85% persoonlijke ontmoetingen belangrijk te vinden. Voor dertigers en veertigers ligt dit rond de 75%. De ouderen (35-45 jaar) geven aan zelfs liever minder vaak contact te hebben, als het maar om een echte ontmoeting gaat. Jongeren willen vooral vaak contact, óók als het grotendeels digitaal is.
Opvallend is dat mannen (81%) persoonlijk contact nóg belangrijker vinden dan vrouwen (76%). Ook werd respondenten gevraagd of vriendschappen worden verrijkt door sms, mail, msn en Hyves. Nee zegt ruim 42%, ja zegt ruim 39%.

Gezelliger
Bijna 84% van de respondenten ervaart persoonlijk contact anders dan digitaal contact. Wat is er dan anders? Persoonlijk contact is warmer, vindt bijna 62%. Als men maar één verschil mag noemen dan scoort warmer zelfs 66%. Daarnaast speelt het non-verbale aspect, elkaar echt zien, een belangrijke rol in vriendschappen. Hierdoor worden gesprekken minder oppervlakkig en worden andere onderwerpen besproken. Mannen en vrouwen denken hierover nagenoeg hetzelfde. Wel geven vrouwen aan persoonlijk contact gezelliger te vinden en zien mannen wat meer het gemak van digitaal communiceren.

Persoonlijke onderwerpen worden eerder tijdens een echte ontmoeting besproken dan via digitale middelen, het gaat dan ook vaak om minder leuke gebeurtenissen, relatieproblemen, problemen op het werk, problemen met kinderen. Mannen noemen daarnaast gezondheid, financiële zaken en dates. Vrouwen vervelende gebeurtenissen en problemen op werk.

De top 5 onderwerpen die men eerder in een echte ontmoeting bespreekt dan digitaal is:
1. Persoonlijke onderwerpen: 46%
2. Relatieproblemen: 15%
3. Problemen op werk: 9%
4. Vervelende gebeurtenissen: 7%
5. Problemen met kinderen: 5%

De Tafel van 43
''De echte ontmoetingen met vrienden vindt men dus heel belangrijk. Het is warmer en je hebt het over andere onderwerpen. Mij valt ook op dat bijvoorbeeld 36% zegt dat vriendschappen ondergesneeuwd raken door de waan van de dag. Herkenbaar hoor, ik merk het zelf ook," aldus Mathijs van Zanten, brand manager Licor 43. Licor 43 komt daarom met iets nieuws: De Tafel van 43. Van Zanten: "Het is een grote houten tafel waaraan vrienden en vriendinnen mogen aanschuiven die elkaar graag vaker écht willen zien. Even tijd om bij te praten, te eten en wat lekkers te drinken. We laten de Tafel van 43 door het land reizen. Wie ons vertelt waarom hij of zij graag weer eens met vrienden rond de tafel gaat zitten, maakt kans op een gezellige, compleet verzorgde avond in een restaurant in de buurt. Zo geven we de echte ontmoeting met vrienden een zetje in de rug." Vanaf eind september is op www.licor43.nl te zien hoe de reis van De Tafel van 43 zich af zal spelen.

Licor 43 is een Spaanse likeur die zijn naam dankt aan de 43 zorgvuldig geselecteerde vruchten en geurige kruiden die worden gebruikt om de drank te maken. Het geheime recept van de likeur is 2000 jaar oud en bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten.

///