Forse boetes CAO-overtredingen

25/09/2007 09:09



ABU



De Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) heeft de afgelopen weken boetes opgelegd aan uitzendbureaus die de algemeen verbindend verklaarde (AVV) CAO voor Uitzendkrachten niet juist naleven. De SNCU werkt op basis van signalen die worden gemeld via het meldpunt van de SNCU: www.meldenhelpt.nl.

Signalen worden onderzocht en wanneer er sprake is van voldoende bewijslast worden er door de SNCU controles uitgevoerd bij de overtredende uitzendondernemingen. Elke uitzendonderneming is verplicht zijn medewerking te verlenen. Tot op heden heeft de SNCU 400 dossiers in behandeling waarvan thans 135 uitzendondernemingen in onderzoek. Bij totaal 65 zijn tot op dit moment controles uitgevoerd. In 33 gevallen is er sprake van ernstige overtredingen van de CAO. De SNCU heeft deze week de eerste boetes opgelegd voor een totaalbedrag van meer dan 1.000.000 euro. De opgelegde boetes variëren van minimaal 5.000 euro tot maximaal 100.000 euro.

R. (Ronald) Langerak, projectmanager van de SNCU: "We treden hard op tegen overtredingen van bureaus waarvan uitzendkrachten en bonafide uitzendondernemingen de dupe worden. De geconstateerde overtredingen die het hoogst scoren zijn het onjuist of totaal niet toepassen van reserveringen voor vakantiedagen, vakantiegeld, netto uurloon en uitkeringen inclusief vakantiegeld en/of geen uitbetaling van overuren of onregelmatigheidstoeslagen."

Naast de opgelegde boetes heeft de SNCU de totale maatschappelijke schade (loon benadeling van uitzendkrachten) vastgesteld op totaal 8.000.000 euro. De overtredende ondernemingen kunnen door de SNCU gevorderd worden om deze schade met terugwerkende kracht te herstellen.

Voor het najaar van 2007 en het vervolg in 2008 verwacht de SNCU zijn activiteiten verder uit te breiden en de gestarte samenwerking met de Arbeidsinspectie en andere handhavende instanties verder te intensiveren.





http://www.sncu.nl