D66

PvdA en CDA blokkeren makkelijker vliegen

25 september 2007

Het voorstel van D66 om het verbod op het meenemen van vloeistoffen aan boord van vliegtuigen te herzien, heeft het in de Tweede Kamer niet gehaald. De PvdA en het CDA waren tegen dit voorstel, dat de kosten en wachttijden op luchthavens aanzienlijk zou drukken.

Begin deze maand heeft het Europees Parlement (EP) echter wel ingestemd met een voorstel deze af te schaffen. Het EP verzoekt de Commissie om de kwestie met spoed in behandeling te nemen en indien zich geen nieuwe feiten voordoen, het verbod in te trekken.Net als de sociaal-liberalen, vinden de Europarlementariƫrs dat de kosten niet in verhouding staan tot het resultaat. Het verbod op vloeistoffen helpt niet om de veiligheid van reizigers te waarborgen. Bovendien kost het hen erg veel tijd en geld. Daarbij suggereert het verbod een vorm van schijnveiligheid en leidt het tot verspilling en overlast voor vliegtuigreizigers.

Alle Nederlandse Europees Parlementsleden hebben dit voorstel ondertekend, terwijl die in de Tweede kamer tegenstemden.

D66 leider Alexander Pechtold vindt het gedrag van de PvdA en het CDA opmerkelijk:

"Waarom willen PvdA en CDA vasthouden aan een regel die niet zorgt voor veiligheid, maar die wel veel tijd, moeite en geld voor reizigers kost?"

---