Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 298 HZ
Datum: 25 september 2007

Eensgezinde aanpak alcoholmisbruik jongeren

De provincie Fryslân gaat samen met de Friese gemeenten, politie en de gezondheidszorg een campagne beginnen tegen alcoholmisbruik onder jongeren. Het college van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met het plan van aanpak hiervoor. Dat plan is tot stand gekomen in opdracht van Provinciale Staten, mede naar aanleiding van het burgerinitiatief Vroeg op Stap. Op 7 november moeten Provinciale Staten het plan van aanpak nog goedkeuren.

Alcoholmisbruik onder jongeren is een groeiend landelijk probleem. In Fryslân constateren de deskundigen dat een groot deel van de jeugd niet met dit probleem in aanraking komt. Bovendien wordt er al veel gedaan aan de bestrijding ervan. Om het probleem onder de kleine resterende groep aan te pakken, wil men tot een provinciebrede aanpak komen. Daarbij komt het zwaartepunt te liggen op preventie, voorlichting en ondersteuning van ouders.

Gedeputeerde Tineke Schokker, die belast is met de jeugdzorg, is verheugd over de voortvarendheid waarmee de problematiek wordt aangepakt. "Ik ben blij met het draagvlak onder de medebestuurders en andere betrokken organisaties. Op deze manier kunnen we met elkaar dit probleem in Fryslân te lijf gaan. Het brengt ons ook weer een stap dichterbij de realisatie van de opdracht van Provinciale Staten om het alcoholmisbruik onder jongeren te keren".

Opzet campagne
Het plan van aanpak bestaat uit drie bouwstenen: een onderzoek naar de omvang van het probleem, de aanpak van de sluitingstijden en een provinciale programmatische aanpak. Sluitingstijden worden in principe per gemeente geregeld. Er wordt nu onderzocht of er collectieve afspraken over sluitingstijden gemaakt kunnen worden. Voor de provinciale aanpak wordt een projectplan opgesteld. Op 14 november wordt daartoe een eerste aanzet gegeven in een bijeenkomst met jongeren over jeugd en alcohol. Zij kunnen daar hun mening geven over een effectieve aanpak. In grote lijnen moet het plan zich richten op beïnvloeding van de sociale omgeving, de verkrijgbaarheid van alcohol en op voorlichting over de gevaren van alcoholmisbruik. Het projectplan is naar verwachting in maart 2008 gereed.


---- --