Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

September 2007

Middelburg | woensdag 26 september 2007

Wapens en Werk

Naar een nieuwe vredestrategie

Woensdag 26 september organiseert VU podium in samenwerking met het Zeeuws Sociaal-Ethische Beraad een lezing over aanzetten voor een nieuwe vredestrategie. Sprekers zijn Adrie de Kraker, universitair docent aan het Instituut voor Geo- en Bio-archeologie ( VU) en Herman Noordegraaf, docent voor het diaconaat van de protestante Theologische Universiteit vestiging Leiden.

De centrale vragen zijn: Gaat werkgelegenheid voor pacifistische idealen? Welke rol speelt het pacifisme bij beslissingen rondom de economische bedrijfsvoering? Is het vredesideaal soms gesneuveld ten gunste van behoud van werkgelegenheid? Zijn er vanuit de (Bijbelse) wortels van het pacifisme lijnen te trekken die relevant zijn voor actuele beslissingen op politiek of ondernemingsniveau?

In de jaren tachtig vond er een discussie plaats over de omschakeling van militaire naar civiele productie bij de Koninklijke Maatschappij de Schelde (KMS). Sinds KMS is overgenomen door Damen Shipyards worden er alleen nog militaire vaartuigen geproduceerd, is de discussie verstomd en is de invloed van de vredesbeweging minder merkbaar.

Deze lezingen kunnen wellicht zorgen voor een herleving van het debat over het spanningsveld tussen pacifisme en werkgelegenheid.

Waar en wanneer?


Datum: woensdag 26 september 2007

Tijd: 19.30 uur


Plaats: Bibliotheek Middelburg | Kousteensedijk 7, Middelburg

Toegang: gratis

Informatie/aanmelden

VU podium, tel. (020) 598 9292 of via internet: www.vupodium.nl

E-mail: vupodium@dienst.vu.nl

VU-podiumagenda

Wilt u op de hoogte blijven van het programma-aanbod van VU podium? Vraag dan de

VU-podiumagenda aan. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.

Noot voor de pers

Wilt u meer weten over deze activiteit of over VU podium in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Gert de Jager of Hanneke Vonk tel. (020) 598 9292.

VU podium organiseert activiteiten rond wetenschap, samenleving en levensbeschouwing