Ministerie van Buitenlandse Zaken

Is energieafhankelijkheid van het Midden-Oosten erg?

14 sep 2007 | Is de westerse afhankelijkheid van energie uit het Midden-Oosten onwenselijk? Het ministerie van Buitenlandse Zaken nodigt u van harte uit voor een discussieavond over dit onderwerp op 26 september aanstaande.

Met een discussie over dit onderwerp wil Buitenlandse Zaken een breed publiek informeren over de diverse kanten van de energiemarkt. De insteek van de avond is de westerse energie-afhankelijkheid van het Midden-Oosten, en de algemene vraag in hoeverre dit onwenselijk is. Hoe wordt bijvoorbeeld in olieproducerende landen in het Midden-Oosten gedacht over energie en energievoorzieningszekerheid? Wat vinden energieproducerende landen van westerse kritiek op achterblijvende investeringen? Wat vinden experts van alternatieve energiebronnen als biobrandstoffen? Hoe denken internationale banken over risico's van zaken doen in het Midden-Oosten?

De sprekers op deze avond zijn:
Lucia van Geuns (Clingendael), John Crocker (Shell International), Herman Franssen (CSIS Washington/ IEA), Stany Schrans (Fortis Bank), Diederik Samsom (Tweede Kamerfractie, PvdA) De gespreksleiding is in handen van Aad Correljé (TU Delft)

Lokatie: Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.45 uur)
Toegang: gratis
Voertaal: Engels
Aanmeldingen: vóór 21 september per e-mail naar DAM@minbuza.nl onder vermelding van: ` lezing 26 september'

De directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM) organiseert regelmatig lezingen en discussieavonden over de regio. Eerdere onderwerpen waren bijvoorbeeld 'Perspectieven voor democratie in het Midden-Oosten' en 'Energie en ideologie - een strategische analyse van het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid'.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl