De Haagse Hogeschool

Persuitnodiging

De Haagse Hogeschool nodigt u van harte uit om de Intreerede van dr. Marli Huijer bij te wonen op woensdag 26 september 2007 van 14.15 â 17.30 uur.

Je hebt meer tijd als je denkt

Symposium ter gelegenheid van de presentatie van het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk

Dr. Marli Huijer (filosoof-arts) is sinds januari 2007 lector Filosofie en Beroepspraktijk. Met de lectoraten geeft De Haagse Hogeschool vorm aan haar ambitie om te fungeren als kenniscentrum in de regio en daarbuiten. In dit kader verrichten de lector en de kenniskring bestaande uit docenten, samen met externe partners, onderzoeksactiviteiten gericht op innovatie van onderwijs en beroep. Het onderzoek van het lectoraat betreft de wijsgerige reflectie op temporele aspecten van de hedendaagse cultuur.

In haar Intreerede zal Marli Huijer ingaan op de relatie tussen filosofie en praktijk, tussen denken en doen. Het thema tijd krijgt daarin speciale aandacht, omdat tijd een van de meest ordenende principes van het individuele en sociale leven is. In het spreken heerst bovendien het vooroordeel dat denken tijd kost en daarmee ten koste van het doen gaat. Dat oordeel is terecht als een filosoof zich op een berg of in de studeerkamer terugtrekt om na te denken. Filosofie kan echter ook in de drukte van alledag, de stad, het bedrijfsleven, de markt of school worden bedreven. Praktijk en filosofie zijn in dat geval nauw verweven: de praktijk geeft aanleiding tot nieuwe vormen van denken, het denken biedt de kans praktijken nieuw vorm te geven. Hoe zit dat met tijd? Hoe komt het dat âdrukdrukdrukâ een gangbare uitdrukking is geworden in veel praktijken? Welke ruimte biedt de filosofie om anders over tijd te denken en anders met tijd om te gaan? Heb je meer tijd, als je over tijd denkt?

Naast haar functie als lector Filosofie en Beroepspraktijk is Marli Huijer verbonden aan de Universiteit Leiden. Ook is zij vaste medewerker van Filosofie Magazine. Na haar promotie in 1996 over het late werk van de Franse filosoof Foucault (Hoe het bestaan als een kunstwerk vorm te geven?), werkte zij op het gebied van de filosofie in relatie tot biomedische praktijken. Van 2002-2005 was zij bijzonder hoogleraar op het gebied van gender en biomedische wetenschap (Opzij-wisselleerstoel). Aan de Rijksuniversiteit Groningen verrichtte zij daarnaast onderzoek naar de impact die nieuwe biomedische en informatietechnologieën hebben op de ervaring, het besef en de omgang met tijd.

Klik hier voor meer informatie en het programma.