Wereld Natuur Fonds Nederland

Persuitnodiging 19 september 2007

Spectaculaire openluchttentoonstelling onderwaterfoto's Dos Winkel bij Stopera

Op 26 september opent in Amsterdam de spectaculaire openluchttentoonstelling Planet Ocean met kleurrijke onderwaterfoto's van de wereldberoemde natuurfotograaf Dos Winkel. De expositie is te bewonderen voor de Stopera en bestaat uit 100 levensgrote detailfoto's van vissen, koralen, zeeanemonen en andere organismen. Begeleidende teksten laten zien dat het welzijn van de zeeën onlosmakelijk verbonden is met het welzijn van de mensen: de zee biedt ons voedsel, medicijnen en andere natuurlijke hulpbronnen. De expositie is 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend en gratis toegankelijk. 's Avonds en 's nachts zijn de panelen verlicht. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door The Great Outdoor Exhibitions in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en loopt tot 27 november. Daarna begint Planet Ocean aan een tournee langs diverse wereldsteden.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd om op zondag 30 september aanwezig te zijn bij de officiële opening. Programma:
11.45 uur Ontvangst
12.00 uur Officiële openingsplechtigheid
12.20 uur Start rondleiding door Dos Winkel
13.00 uur Einde
's Middags start het WNF bij de Stopera zijn campagne 'Kies voor een Levende Zee'.

Dos Winkel werd in 1947 in Haarlem geboren. Hij reist al twintig jaar de hele wereld over om de natuur met zijn fotocamera vast te leggen. Terwijl andere bekende fotografen de aarde vanuit de lucht fotograferen, heeft Dos er juist voor gekozen om de onderwaterwereld te fotograferen. Hierdoor maakt hij zichtbaar wat voor de meeste mensen onder het wateroppervlakte verborgen blijft. Daarbij zoomt hij in op de details, soms gaat het maar om een paar centimeter koraal, of het oog van een vis. Zo maakt hij de kijker bewust van de schoonheid van het leven onder water en van de noodzaak die te beschermen.

Dos Winkel: "Ik ben soms dagen bezig om vriendjes te worden met een vis, zodat hij niet bang is als ik hem van dicht bij wil fotograferen. Het kan me niet schelen hoe lang het duurt. Mijn doel is om de kunst die verborgen zit in de natuur, vergroot weer te geven".

Winkel is vooral bekend van zijn fotoboeken, maar ook veel grote, internationale tijdschriften publiceerden werk van hem. Verder zijn diverse tv-documentaires over zijn werk bekroond, onder meer in de VS. Hij wil onze belangstelling en verbeelding stimuleren. Zijn foto's zijn daardoor krachtige communicatie-instrumenten geworden. Winkel maakt ons bewust dat de mensheid gebaat is bij gezonde zeeën en oceanen en dat we daar dus goed voor moeten zorgen.

Recht tegenover de Stopera staat een informatiepaviljoen waar boeken, posters, prentbriefkaarten en andere souvenirs van het werk van Dos Winkel te koop zijn. In het paviljoen worden ook verschillende documentaires over het werk van Dos Winkel vertoond. Het paviljoen is geopend van 10 tot 19 uur.

Het WNF is nauw betrokken bij de tentoonstelling in het kader van de bewustwordingscampagne 'Kies voor een Levende Zee', die op zondag 30 september van start gaat. Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat het WNF aandacht vraagt voor bescherming van de natuur onder water. Eerder was de tentoonstelling Plant Ocean te zien op de boulevard in Scheveningen.

De The Great Outdoor Exhibitions is een initiatief van de Italiaanse natuureducatieorganisatie ANUA (Associazione per la Natura, l'Uomo e l'Ambiente). ANUA heeft de afgelopen jaren al diverse andere grote openluchttentoonstellingen georganiseerd, die gratis toegankelijk waren. Met deze activiteiten wil ANUA bewustwording kweken voor de noodzaak van duurzame ontwikkeling. De eerder georganiseerde exposities trokken in Italië elk circa 2,5 miljoen bezoekers. Zo organiseerde ANUA in Italië de tentoonstelling 'Earth from above' met foto's van Yann Arthus-Bertrand (2004), 'Wisdoms' (Olivier & Danielle Follmi, 2005) en 'Italy, high Emotions' (A. Attini & M. Bertinetti, 2006). Op 5 oktober opent in Milaan de expositie 'Equilibrium' in samenwerking met National Geographic.

///////////////////


Wereld Natuur Fonds Nederland