Gemeente Goes

Expositie Leo van Breen (1906-1988) in stadkantoor Goes

Woensdag 26 september 2007 om 16.00 uur wordt in het stadskantoor van Goes een expositie geopend over de van oorsprong Goese dichter, Leo van Breen (1906-1988). Om 16.15 uur neemt burgemeester drs. D.J. van der Zaag het septembernummer van het tijdschrift `Zeeland' in ontvangst, waarin een omvangrijke biografische schets over hem staat. De tentoonstelling duurt tot en met 6 oktober 2007.

Levensverhaal Leo van Breen

Eerste bundel

Leendert Maria van Breen werd op 16 mei 1906 in Goes geboren als zoon van de leraar Engels van de Goese HBS. Al vroeg schrijft hij gedichten, mede onder invloed van zijn eerste homoseksuele ervaringen en de daarbij horende eenzaamheid en twijfels. Zijn eerste bundel `Wat de zee aanspoelt' wordt in 1928 uitgegeven. Hij is dan journalist bij `Ons Zeeland', is actief in de vredesbeweging en schrijft onder de schuilnaam Pier van 't Hof columns in dialect. Daarnaast is hij een van de vier oprichters van de Zeeuwse Vereniging voor Dialectonderzoek.

Renesse

Dan verhuist hij naar Renesse, waar hij met zijn levenspartner Jos Krop als projectontwikkelaar, boek- en kunsthandelaar een bestaan tracht op te bouwen. Tegelijkertijd schrijft Leo van Breen poëzie die hij in belangrijke literaire tijdschriften publiceert en die bij gerenommeerde uitgevers in mooie bundels verschijnt. Hij zorgt voor een `Zeeuwse Volksalmanak', en is koortsachtig actief op velerlei terreinen, onder meer met toneelstukken voor de vredesbeweging.

Den Haag

In 1932 vertrekt hij met Jos Krop naar Den Haag. Ze beginnen een persbureau voor de luchtvaart, en een reclamebureau. In het voorjaar van 1940 verschijnt Van Breens roman `Vaarwel Budapest' waarvan de oplage door de Duitsers in mei 1940 in beslag wordt genomen. Als de oorlog uitbreekt, gaat Van Breen in het verzet. Na de oorlog starten Krop en Van Breen in Delft een kunsthandel van naam, waar bijvoorbeeld Hans Warren nog wel eens iets koopt. Maar ze investeren hun kapitaal vooral in allerlei weekbladen. Korte tijd zijn ze eigenaar van de `Haagse Post'. Het opmerkelijkste daarbij is het orgaan van de ex-politieke gevangenen, het weekblad van het voormalig verzet `De Prinsestad'. Vervolgens is Van Breen de redactionele ziel van `Burgerrecht', het weekblad van rechts Nederland, dat Krop als uitgever op de markt brengt.

Italië

In de jaren zestig, verguisd door de literaire wereld en gemarginaliseerd door journalistiek Nederland, vertrekken Krop en Van Breen naar Italië. Op 11 augustus 1988 sterft Leo van Breen in Taormina op Sicilië en wordt daar op het `cimitero di Taormina' begraven 1988. De laatste jaren schreef hij, waarschijnlijk betrekkelijk eenzaam en zeer vergeten, sombere gedichten.